18. srpanj 2012.

Smanjenje stope nezaposlenosti izgledat će frustrirajuće sporo

Predsjednik američke središnje banke - Federalnih rezervi Ben Bernanke u utorak je ponudio sumorne prognoze za američko gospodarstvo i nezaposlenost u narednim mjesecima, te rekao da Fed za sada nije pripravan izaći s dodatnim mjerama monetarnog ublažavanja.

- Vrlo pozorno pratimo gospodarstvo, pokušavajući prosuditi da li se gubi zamah prisutan u zadnje vrijeme te da li će gospodarstvo nastaviti s napredovanjem - rekao je Bernanke, ističući da će smanjenje stope nezaposlenosti sa sadašnjih 8,2 posto u narednim mjesecima ‘vjerojatno izgledati frustrirajuće sporo‘.Predsjednik Feda rekao je zastupnicima u Kongresu da najnoviji gospodarski podaci upućuju na godišnji rast od manje od 2 posto u drugom kvartalu, daleko manje nego što je potrebno za stvaranje novih radnih mjesta, po ocjenama ekonomista.- Kućanstva su i dalje zabrinuta zbog zaposlenosti i perspektive prihoda, a njihova ukupna razina povjerenja ostaje relativno niska - rekao je on. Bernanka je naveo niz mogućnosti za daljnje ublažavanje monetarne politike, ali nije rekao kojima Fed daje prednost, izvijestio je Financial Times.

- Logičan asortiman obuhvaća različite vrste programa otkupa. To bi moglo uključiti trezorske zapise ili trezorske zapise i vrijednosnice s hipotekarnom podlogom. To su dvije stvari koje nam je dopušteno kupovati - rekao je on.Dodao je kako nisu došli do određenog izbora u toj točki, ali su u potrazi za novim načinima za rješavanje slabosti u gospodarstvu ako budu potrebne dodatne akcije za promicanje održivog oporavka na tržištu rada.Obamina administracija mjesecima se bori sa slabim gospodarskim podacima, nakon uzleta u zapošljavanju koji je rezultirao boljim podacima o zaposlenosti ovoga proljeća. No, s početkom ljeta je zapošljavanje znatno opalo, pa je gospodarstvo stvorilo samo 80.000 radnih mjesta prošloga mjeseca, a stopa nezaposlenosti ostala je na istoj razini.Loša izvješća o nezaposlenosti koristi vjerojatni predsjednički kandidat republikanaca Mitt Romney, koji okrivljuje ekonomsku politiku predsjednika Baracka Obame za spor rast zapošljavanja.Bernankeovi komentari u svjedočenju pred Kongresom, razočarali su burze, prvotno uzrokujući pad vrijednosti dionica na Wall Streetu, no indeksi su se kasnije oporavili pa je Standard & Poor‘s 500 završio trgovanje s rastom od 0,7 posto.