Svijet
StoryEditor

Srbija prodaje svoju farmaceutsku tvrtku

14. Prosinac 2012.

Srbijanska vlada odlučila je početkom 2013. godine objaviti međunarodni natječaj za prodaju farmaceutske tvrtke Galenika priopćilo je ministarstvo financija i gospodarstva u Beogradu.

Vlada je tom ministarstvu dala nalog za raspisivanje međunarodnog natječaja nakon što je ocijenjeno da je trenutna financijska pozicija tog farmaceutskog poduzeća neodrživa.

Cilj međunarodnog natječaja je naći ozbiljnog strateškog partnera i osigurati budućnost Galenici  koja je trenutno u državnom vlasništvu. Farmaceutsko poduzeće Galenika iz Zemuna ima 2.700 zaposlenih i oko 250 vlastitih ili licencnih proizvoda kojima pokriva sve farmakološke skupine na tržištu lijekova i suplemenata. 

Sindikati zaposlenih u Galenici u listopadu su od vlade zatražili hitnu nabavu sirovina za punu uposlenost svih pogona, naplatu isporučenih lijekova, smjenu vršitelja dužnosti i izbor novog ravnatelja te poštivanje kolektivnog ugovora. 

-Ne znam koja bi tvornica lijekova mogla raditi u postojećim uvjetima i uz dugovanja od 100 milijuna eura- rekao je tada predstavnik sindikata Zoran Pantelić i ukazao na činjenicu da su Galenikini lijekovi tri puta jeftiniji od uvoznih medikamenata iste kategorije

07. svibanj 2024 02:01