Svijet
StoryEditor

‘Suspenziju prava treba uvesti samo kod najtežih kršenja osnovnih vrijednosti Unije‘

11. Rujan 2013.

U svom posljednjem godišnjem govoru o ‘Stanju Unije‘ prije izbora za Europski parlament sljedeće godine, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso uglavnom je izbjegao dublje ulaziti u kontroverznije teme koncentriravši se na uspjehe Unije u proteklih godinu dana i pozive na njenu dublju integraciju.

U nešto kraćim crtama, obraćajući se plenarnoj skupštini Europskog parlamenta, Barroso je jutros ustvrdio kako znakovi oporavka u nizu problematičnih europskih ekonomija znače da je EU na pravom putu, ali i upozorio da opasnosti za ekonomski oporavak još postoje. U uvodnom dijelu ukratko je podsjetio na učinjeno od prošlog izvještaja navevši reformu financijskog sektora, unaprijeđenu suradnju vlada, posebice na fiskalnom planu, te preko 700 milijardi eura prikupljenih za pomoć krizom najteže pogođenim ekonomijama EU. Spomenuo je i ostanak eurozone na okupu, usprkos očekivanjima mnogih da će je neke zemlje napustiti, i poruke ohrabrenja koje je dobio, umjesto lekcija na prijašnjim susretima, na nedavnom susretu G20 u Moskvi kao uspjehe u zadnjih godinu dana. 

U skladu s vrlo optimističnim tonom govora, predsjednik Komisije pobrojao je vrlo izdvojene pozitivne pokazatelje u najproblematičnijim članicama Španjolskoj (izvoz sada čini 33 posto BDP-a), Irskoj (vratila se na financijska tržišta), Grčkoj (u tri godine drastično srezan deficit, očekuje se i prvi primarni suficit), Cipru (sve ide po rasporedu) i Portugalu (vraća se rast), no u potpunosti izbjegao velike probleme koji i dalje ostaju u tim ekonomijama, osvrnuvši se na najveći, nezaposlenost, tek općenito. S tim u svezi, pozvao je na jačanje strukturnih reformi i širenje jedinstvenog tržišta što izravno utječe i na razinu zaposlenosti i gospodarski rast. Uniji je potrebna integracija na području telekomunikacija (što se upravo sprema ovih dana), mobilnosti, energije, financija itd. ‘Jedinstveno tržište ključna je poluga za konkurentnost i zapošljavanje‘, zaključio je. 

U isto vrijeme Barroso je i otvoreno branio politiku rezova koju je Komisija nametnula nekim članicama.  

- Neki kažu da Europa tjera vlade na rezove. Ali trebamo podsjetiti birače kako je javni dug izmaknuo kontroli i prije izbijanja krize, ne zbog, već unatoč Europi. Možemo i dodati da bi oni najranjiviji, uključujući našu djecu, morali plaćati cijenu ako sada ne ustrajemo. Uostalom, zemlje unutar eura ili izvan njega, u Europi ili izvan nje, pokušavaju smanjiti svoje javne dugove - rekao je.

Barroso je iskoristio priliku ponovo srčano pozvati na formiranje bankarske unije, jedne od omiljenih ideja ove Komisije koja je naišla na otpor nekih članica, odnosno Vijeća. Središnji nadzor i jasna pravila slanja propalih banaka u povijest na samom su vrhu spiska stvari kojima se Unija mora pozabaviti, tvrdi Barroso. Što se tiče novog sedmogodišnjeg proračuna Unije, predsjednik nije propustio podsjetiti da su Parlament i Komisija tražili više s čime se Vijeće nije složilo, ali je i pomirljivo pozvao na što brže usvajanje i implementaciju dogovorenih iznosa. Osvrnuo se i na pitanje Sirije pri čemu je ponovio službeni stav Unije kako je potreban ‘snažan odgovor‘, bez preciziranja kakav bi to odgovor bio, no i jasno rekao kako Europa vidi političko rješenje kao jedino u konačnici moguće. 

Hrvatskoj je možda, u vidu sukoba s Komisijom oko Europskog uhidbenog naloga, najinteresantniji dio govora u kojem je Barroso rekao kako suspenziju prava neke članice (članak 7. Ugovora o EU) treba uvesti samo kod najtežih kršenja osnovnih vrijednosti Unije, kada postoji ozbiljan i sustavan rizik za vladavinu prava, te kako mora postojati jednakost članica. Ipak, dao je do znanja, o nekim se vrijednostima ne pregovara. 

 -Iskustvo je pokazalo koristi od Komisijine uloge kao nezavisnog i objektivnog arbitra. To iskustvo trebamo konsolidirati kroz općenitiji okvir koji mora biti utemeljen na načelu jednakosti članica, aktiviran samo u situacijama u kojima postoji ozbiljan, sustavni rizik za vladavinu prava, potaknut prije definiranim mjerilima - kazao je.Na kraju, u skladu sa svojim čvrstim vjerovanjem u snažniju integraciju Europe, Barroso je pozvao i na političku uniju, kao preduvjet budućnosti. 

 - Postoje područja od velike važnosti u kojima Europa mora imati više integracije, više jedinstva. Gdje samo jaka Europa može dati rezultate. Politička unija mora biti naš politički horizont. To nije samo želja pasioniranog Europejca, to je neizostavni put naprijed za konsolidiranje našeg napretka i osiguravanja budućnosti - zaključio je Barosso.

03. svibanj 2024 06:52