Svijet
StoryEditor

Tvrtke lani u porezne oaze usmjerile 221 milijardu dolara

04. Svibanj 2016.

Kompanije koje manevriraju novcem među jurisdikcijama kako bi uštedjele na porezima ostaju "ključna zabrinutost političara", ističe se UN-ovu izvješću, u kojem se navodi kako su tvrtke iz uzorka od 26 razvijenih zemalja 2014. godine veće profite iskazale na Bermudama nego u Kini.

Kompanije su u 2015. godini usmjerile 221 milijardu dolara u zemlje s niskim porezima, ponajprije u Luksemburg i Nizozemsku, a 72 milijarde dolara ulaganja otišlo je u dvije britanske porezne oaze - Britanske Djevičanske i Kajmanske otoke, objavili su Ujedinjeni narodi (UN).

Međutim, kompanije su povukle milijarde dolara iz Luksemburga i Nizozemske u zadnjem tromjesečju 2015. godine, nakon što su te dvije zemlje uvele nova EU pravila za suzbijanje štetne porezne prakse. Priljev novca na Britanske Djevičanske otoke i Kajmanske otoke bio je više-manje u skladu s povijesnim prosjecima, ali se njihov izvor posljednjih godina premjestio s bogatih na zemlje u razvoju, navodi se u izvješću UNCTAD-a, objavljenom u utorak. Od 2010. do 2014. godine vodeća su četiri izvora bili Hong Kong, Sjedinjene Države, Rusija i Kina.

Britanski premijer David Cameron izložen je pojačanim pritiscima posljednjih nekoliko mjeseci da se pozabavi problemom porezne evazije nakon što su u javnost procurili dokumenti iz panamske odvjetničke tvrtke koji su pokazali kako su svjetski bogataši i moćnici koristili tajne strukture offshore kompanija kako bi sakrili svoje bogatstvo, podsjeća Reuters.

Razotkriveni utajivači poreza - istražuju se bogataši, političari, državnici, Fifa

Kompanije koje manevriraju novcem među jurisdikcijama kako bi uštedjele na porezima ostaju "ključna zabrinutost političara", ističe se UN-ovu izvješću, u kojem se navodi kako su tvrtke iz uzorka od 26 razvijenih zemalja 2014. godine veće profite iskazale na Bermudama nego u Kini. U tom se izvješću dalje navodi da su tvrtkini "entiteti za posebne namjene" tipični ogranci koji su slabo bili povezani s lokalnim gospodarstvima ali su držali imovinu, ili obveze, odnosno povećavali kapital.

Tromjesečni priljev u takve ogranke u Nizozemskoj je u trećem kvartalu lani dosegnuo 148 milijardi dolara, što je njihov najveći iznos od 2007. godine, a pokretan je ulaganjima iz Luksemburga i Britanije, no nakon toga je oštro preokrenut.

Apple, Microsoft i ostale najveće američke tvrtke u poreznim oazama drže 2.100 milijardi dolara

Dotok u Luksemburg, povezan s ulaganjima financiranim fondovima u Sjedinjenim Državama, naglo je uvećan u prva tri tromjesečja 2015. godine, trostruko u odnosu na iste mjesece u 2014. godini, nakon čega je počelo njihovo povlačenje pa je u zadnjem tromjesečju lani neto dezinvestirano 115 milijardi dolara.

Uska međupovezanost dotoka u takve tvrtkine ogranke u Luksemburgu i Nizozemskoj naglašava postojanje gustih i složenih mreža takvih entiteta u obje zemlje, među kojima se kapital užurbano kreće u odgovoru na potrebe financiranja i porezno planiranje, napominju se u UN-ovu izvješću.

28. travanj 2024 15:19