Svijet
StoryEditor

Vatikan treba dodatnim naporima suzbiti pranje novca

18. Srpanj 2012.

Vatikan je prošao ključnu europsku provjeru financijske transparentnosti, no Sveta Stolica slabe ocjene dobila je za učinkovitost njezina novog financijskog regulatora, kao i sposobnosti njezine banke da uđe u trag sumnjivim transakcijama.

Zaključci su to izvješća Moneyvala, odjela Vijeća Europe, objavljenog u srijedu, koje predstavlja prekretnicu u nastojanjima Svete Stolice da promijeni reputaciju Vatikana kao sive porezne oaze, dugo vremena obavijene tajnom i skandalima.

U izvješću Moneyvala ističe se ipak da Vatikan još treba provesti značajne reforme kako bi dosegnuo međunarodne standarde u suzbijanju pranja novca i financiranju terorizma. Sukladno očekivanjima, Vatikan je dobio negativne ocjene u sedam od 16 takozvanih "ključnih i osnovnih preporuka", a pozitivnu ocjenu dobio je u preostalih devet.

U izvješću Moneyvala se navodi se da je Vatikan "učinio veliki napredak u kratkom vremenskom razdoblju" i da je uspostavio mnogo "temeljnih elemenata" kako bi suzbio pranje novca, ali da mora učiniti dodatne napore po pitanju reformi.

Sveta Stolica, pogođena skandalima u koji je bila upletena njezina jedina banka, nastoji ući na takozvanu "bijelu listu" zemalja koje su poduzele odgovarajuće mjere za suzbijanje pranja novca, porezne evazije i drugih financijskih kaznenih djela. Dužnosnici Vatikana kažu da su spremni poduzeti sve nužne korake kako bi bili uvršteni na tu listu zemalja.

Izvješće je izradio Moneyval - Odbor stručnjaka za ocjenu mjera za suzbijanje pranja novca i financiranje terorizma. Riječ je nadzornom mehanizmu 47-članog Vijeća Europe, kojim se osigurava da zemlje članice poštuju međunarodne financijske standarde.

Šesnaest preporuka od prvotnih 49 smatra se ključnim i temeljnima, pri čemu pozitivno ocijenjenih mora biti najmanje njih osam. Vatikan je zahvaljujući pozitivnoj ocjeni u devet od 16 preporuka pošteđen intenzivnijih postupaka pregleda i ocjena u budućnosti.

26. travanj 2024 07:47