Aktualno
StoryEditor

Blokiran je Franck, AgroFructus

05. Travanj 2017.

Prema javno dostupnim podacima Fine, u srijedu nešto prije 10 sati ujutro u blokadi su bili računi Francka i AgroFructusa.

Franck je jedan od najvećih dobavljača Agrokora čiji je član Uprave Josip Budimir prošlog tjedna izražavao optimizam oko dogovora koji bi trebao omogućiti normalizaciju poslovanja u ekosustavu koncerna.

Ovih dana suočeni smo s puštanjem naloga malih banaka koje još nisu pristupile standstill aranžmanu. Stabilizacija stanja na računu očekuje se tijekom dana s obzirom na planirane uplate, javljaju u kratkom priopćenju za javnost iz Francka.

>>>Fina: Blokirani računi Agrokora, Leda, Jamnice, Tiska.., ali ne i Konzuma

Budimir je nakon sastanka 50-ak dobavljača Agrokora u ponedjeljak navečer istaknuo da su oni jedinstveni u svojim zahtjevima prema bankama i da će u idućim razgovorima tražiti da se očituju o njihovim prijedlozima, a generalni direktor Dukata Alen Fontana poručio da sustav sada financiraju jedino dobavljači svojom robom, ali i da to neće moći trajati predugo.

>>>I Vupiku zbog nepodmirenih obveza blokiran žiro račun

Odgovarajući na upit novinara, rekao je i kako se deblokada računa Agrokora jedino može provesti kroz novi zakon. tzv. lex Agrokor.

“Mi drugog načina ne vidimo. Ili će se u sklopu standstill aranžmana stvoriti kritična masa onih koji će ga potpisati pa dobrovoljno odblokirati račun (Agrokora i njegovih tvrtki) i prihvatiti princip po kojem će nova potraživanja imati prioritet u naplati, a ako to ne uspije, onda je dobro da postoji to institucionalno rješenje pa da se to silom zakona napravi”, poručio je Budimir.

Podaci Fine pokazuju da jutros oko 10 nije bilo blokada na računima npr. Kraša, Vindije, Badela 1862, Podravke, Dukata, Mlinara ili osječkog Žita.

Također, i dalje su u blokadi računi samog koncerna Agrokor, kao i većine njegovih tvrtki - Konzuma (osim računa u Karlovačkoj banci, otvorenog 31. ožujka ove godine), Leda, Jamnice, Zvijezde, PIK-a Vinkovci, Vupika, PIK-a Vrbovec, Belja, Mladine te Velpro-centra.

Finini podaci pokazuju kako račun Tiska više nije u blokadi, a nisu blokirani ni računi tvrtki Agrolaguna, Solana Pag, Roto dinamic te tvrtke A007, koja upravlja on-line trgovinom abrakadabra, rezimira Hina.

AgroFructus: Uskoro deblokada Poslovni računi AgroFructusa iz Donjeg Miholjca blokirani su u utorak od strane jedne banke, no iz te tvrtke u srijedu najavljuju kako bi blokada uskoro trebala biti povučena.

"Jučer tijekom dana tvrtka AgroFructus blokirana je od strane jedne banke, no blokada je u kratkom vremenu povučena. Poslovanje tvrtke odvija se nesmetano u očekivanju raspleta velike gospodarske krize koja nas u zadnje vrijeme pogađa", stoji  u odgovoru te tvrtke na Hinin upit.

>>>Dobavljači Agrokora upozoravaju da neće moći još dugo sami financirati sustav

Iako podaci Fine pokazuju da su u srijedu oko 11 sati računi tvrtke i dalje u blokadi, iz AgroFructusa pojašnjavaju kako su dokumenti za deblokadu pripremljeni te će računi biti uskoro deblokirani, nakon redovite procedure u takvim slučajevima.

Iz AgroFructusa ističu i kako se svojim poslovnim partnerima zahvaljuju na razumijevanju i strpljenju u trenutnoj situaciji.

AgroFructus je tvrtka iz Donjeg MIholjca za proizvodnju, otkup, skladištenje i prodaju svježeg i prerađenog voća i povrća, čiji je predsjednik Uprave Denis Matijević u ponedjeljak, uoči sastanka Agrokovorih dobavljača i premijera Andreja Plenkovića izjavio kako smatra da je dobro dok je u procesu oko Agorkora država medijator, ali ne i da se direktno miješa.

https://lider.media/aktualno/racun-francka-deblokiran-u-kratkome-roku/

03. svibanj 2024 14:43