Korona i biznis
17. svibanj 2019.

Bojan Jerbić: Tko će biti odgovoran za pogrešku stroja - Watson ili programer?

I IBM-ov sustav Watson, napredni sustav umjetne inteligencije, griješi i odluke donosi temeljem diskriminacije koja je usađena u mozak čovjeka. Pri izboru zaposlenika, Watson će se prije odlučiti za muškarca, nego za ženu i to je djelo ljudske kognitivne analize koja je usađena u taj sustav. Na tom je primjeru Bojan Jerbić, profesor sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje, pojasnio koji su izazovi i problemi pri korištenju umjetne inteligencije.

Mit da tehnologija uzima radna mjesta nije utemeljena. 4. industrijska revolucija donosi nove mogućnosti, nove paradigme, ponajviše zahvaljujući umjetnoj inteligenciji koja nudi čitav niz mogućnosti, koja je unaprijedila ljudske potencijale, a koja donosi i nove rizike. Neki su vrlo ozbiljni i izlažu nas različitim opasnostima, najavio je Jerbić.

- Razvoj umjetne inteligencije temeljito mijenja našu kulturu u kojoj čovjek ima položaj bića odgovornih za donošenje odluka i djelovanja. Pojavom inteligentnih i autonomnih robota, strojevi će sve više biti zaduženi za odlučivanje, rješavanje problema i izvršavanje poslova. A tko će biti odgovoran, stroj ili programer - zapitao se Jerbić na Liderovoj konferenciji 4. industrijska revolucija koja se održava u Branimir Centru. Prema Jerbiću, umjetna inteligencija donosi poboljšanje ekonomskih rezultata, povećanje razine produktivnosti i unapređenje ljudskih odluka. Donosi i brojne druge pogodnosti koje je teško predvidjeti ili zamisliti, ali i izazove.

- Izazov je otvorenost podataka koji su potrebni za obuku umjetne inteligencije, izazov je i pristup odgovarajućim računalnim resursima. Bit će važno i regulirati zakone i propise za razvoj i primjenu umjetne inteligencije te pritom adekvatno čuvajući građanske slobode, kao i etički okvir za upravljanje korištenjem umjetne inteligencije. A uz to, treba urediti i objašnjivost sustava umjetne inteligencije - kazao je Jerbić. Trebat će regulirati i odgovornost tehnologije koja počiva na autonomnim sustavima, odgovornost je prije svega na ljudima koji su robote programirali, ali u kojoj mjeri.

[caption id="attachment_385474" align="aligncenter" width="750"] Relja Marković, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Relja Marković, izvršni direktor za digitalne transformacije Addiko Grupe pričao je na konferenciji kako bankarstvo ima najtradicionalniji poslovni model koji se nije mijenjao stotinjak godina onoliko koliko se promijenio u posljednjih 10 godina. Mijenjala se i Addiko banka i njen pristup klijentima, a kao najvažniju promjenu u sklopu teme konferencije predstavili su svoju virtualnu poslovnicu u kojoj je moguće dobiti odobren kredit u svega 15 minuta.

[caption id="attachment_385492" align="aligncenter" width="750"] Filip Glavan, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Koje će vještine biti relevantni na tržištu radne snage u eri 4. industrijske revolucije. Industrija 4.0 će stvoriti veći broj radnih mjesta nego što će ih nestati, pokazuju istraživanje Boston Consalting Grupe koje je predstavio Filip Glavan.

- Ti poslovi iziskivat će drugačiji pristup vještinama i znanja zaposlenika, a kompanije i same države će morati imati aktivnu ulogu u tranziciji tih novih vještina kod zaposlenika - najavio je Glavan i dodao da to konkretno znači da će se promijeniti što učimo i bit će bitno kako učimo i koliko se brzo prilagođavamo.

[caption id="attachment_385505" align="aligncenter" width="750"] Marin Bek, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

- Jedan od glavnih posljedica Industrije 4.0 je ta da ljudi napuštaju ruralna područja te naseljavaju megapolise, a to vrši veliki pritisak na infrastrukturu i na industriju. Industriji se povećavaju troškovi, a i stupanj onečišćenja koji emitiraju, kazao je Marin Bek iz Ascalije.

Ističe i kako će se pomoću Ascalijinih savjetodavnih usluga moći pametnije koristiti resursi, smanjiti onečišćenje, bolje nadzirati sustavi te povećati sigurnost industrija.

[caption id="attachment_385491" align="aligncenter" width="750"] Ernest Vlačić, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

- Karakteristike industrije 4.0 je personalizirana proizvodnja, proizvodnja on demand i lokaliziranom proizvodnja. To su karakteristike, ali prostoje i tri paranoje. To su strah od gubitka radnih mjesta, utjecaja umjetne inteligencije i strah od cyber napada. Uspjeti u ovom novom okruženju će samo oni koji se brzo prilagode. Hrvatska trenutno gledajući samo Europu stoji jako loše, dok je na globalnoj razini u nešto boljoj situaciji. Ipak, bez obzira na sve, Hrvatska mora iskoristiti blagodati 4. industrijske revolucije - navodi doc. dr. sc. Ernest Vlačić.

Hrvatska strateški mora odabrati industriju 4.0 kao svoju tehnološku platformu, a zatim sve mora implementirati u industrijsku proizvodnju ali i u ne industrijske segmente, poput turizma, energetike, poljoprivrede i slično, smatra Vlačić.

Za kraj, kao što je već danas rečeno, za implementaciju svih tih segmenta je potrebno mnogo informacija, tj. podataka. Bez njih nema niti novih industrija, niti umjetne inteligencije.