Aktualno
StoryEditor

Bono zgrožen optužbama iz ‘Rajskih dokumenata‘

07. Studeni 2017.

Vođa irske rock grupe U2, Bono Vox objavio je priopćenje u kojemu stoji da je "u potpunosti zgrožen" optužbama iz Rajskih dokumenata kojima ga se povezuje s litavskom tvrtkom koja je utajila porez, no da istodobno pozdravlja otkrivanje takvih podataka.

Po podacima iz dokumenata koji su procurili preko dviju agencija za offshore usluge s Bermudskog otočja i iz Singapura, irski je rocker dioničar malteške tvrtke, koja je uložila u trgovački centar u Litvi preko jednoga litavskog holdinga optuženog za pribjegavanje metodama porezne optimizacije.

Bono je "u potpunosti zgrožen kao manjinski dioničar, kao i zbog toga što se njegovo ime povezuje s protuzakonitim poslovima", prenose BBC i britanski Guardian.

>>>Beyonce će posuditi glas lavici Nali u novom izdanju legendarnog ‘Kralja lavova’

Tvrdi da je "dobio jamstva uprave tvrtke po kojima ona u potpunosti poštuje svoje fiskalne obveze".

- No bez obzira na to pozdravljam ovo otkriće. Aferu shvaćam vrlo ozbiljno. Oduvijek sam se zalagao za to da vlasnici offshore tvrtki budu transparentni, jednako kao i njihovi poslovi, stoji u objavljenom priopćenju u kojemu slavni pjevač poziva na potpunu transparentnost registara tvrtki koje posluju u takozvanim poreznim oazama.

>>>Genetskom modifikacijom kokoši Japanci stvorili ljekovita jaja

Iz spomenutih dviju tvrtki za offshore usluge u javnost je procurilo 13,4 milijuna povjerljivih dokumenata koji otkrivaju nove porezne tajne najvećih svjetskih bogataša, što se uspoređuje s prošlogodišnjim skandalom Panamskih dokumenata.

Rajski dokumenti (eng. Paradise Papers) su procurili iz odvjetničke tvrtke Appleby osnovane na Bermudima i tvrtke Asiaciti Trust iz Singapura, a nabavio ih je njemački list Sueddeutsche Zeitung i podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).

02. svibanj 2024 00:57