Biznis i politika
StoryEditor

Ovo su najmoćnije putovnice na svijetu, Hrvatska jako napredovala zadnjih deset godina

15. Veljača 2023.
putovnica, putovnice

Ovisno o tome koju putovnicu posjedujete putovanje može biti iznimno jednostavno, ali za mnoge diljem svijeta odlazak preko vlastitih državnih granica može biti prilično kompliciran pa se brojni moraju okretati vizama prije odlazaka. Takve vize obično  zahtijevaju odobrenje vlade odredišne zemlje koje može potrajati tjednima ili u nekim slučajevima mjesecima.

Baš kao i prošle godine, tri ‘najjače‘ putovnice pripadaju stanovnicima Japana, Singapura i Južne Koreje. Nositelji japanske putovnice, na primjer, mogu posjetiti 193 zemlje bez prethodnog odobrenja (gotovo sve zemlje na svijetu) dok Afganistanci, s druge strane, mogu posjetiti samo 27 zemalja.

image

Najjače putovnice

foto

Spomenute vize s u neke zemlje uvele kako bi se olakšalo praćenje posjetitelja, te kako bi se omogućilo državi da procjeni može li navedeni vlasnik putovnice predstavljati rizik za ilegalnu imigraciju, kriminal, teroristička djela ili tajni nadzor. Na primjer, i Rusija i Kina zahtijevaju od vlasnika američkih putovnica da dobiju vize prije putovanja, i obrnuto.

Kada je riječ o najmoćnijim putovnicama, većinu od 20 najboljih izdaju zemlje u Aziji ili Europi, s izuzetkom Novog Zelanda i Sjedinjenih Država. SAD je tehnički na 17. mjestu, s bezviznim pristupom u 187 zemalja, u rangu s Norveškom, Novim Zelandom i Švicarskom.

Mnoge od najmanje moćnih putovnica potječu iz ratom razorenih i politički nestabilnih zemalja. Budući da su vize za putovanja obično potrebne za suzbijanje nezakonitih aktivnosti, te su države često ‘označene‘, bilo to opravdano ili ne. Najmanje moćna putovnica pripada Afganistanu  čiji stanovnici imaju bezvizni pristup u smo 27 zemalja.  Među deset najslabijih su još i Irak, Sirija, Pakistan, Jemen, Somalija, Nepal, Palestina, Libija te Sjeverna koreja koja zatvara krug deset najgorih, a njeni stanovnici imaju bezvizni pristup u 40 zemalja.  Većina Sjevernokorejaca koji putuju u inozemstvo čine to samo u iznimno posebnim okolnostima zbog posla, studija ili sportskih natjecanja. Putovanje u slobodno vrijeme izvan Sjeverne Koreje se ne događa, ali tehnički, Sjevernokorejci mogu posjetiti zemlje poput Haitija, St. Vincenta i Grenadina, Palestine i Kirgistana bez vize.

Najveći dobitnici i gubitnici tijekom vremena

Mnogim su se zemljama posljednjih godina putovnice ‘poboljšale‘ pa recimo, stanovnici Ujedinjenih Arapskih Emirata su na svoj bezvizni popis dodali više od 100 zemalja tijekom posljednjeg desetljeća.

image

najveći napredak putovnice

foto

S druge strane, postoje i zemlje koje su krenule na negativnu stranu, poput Jemena ili Sirije koje su izgubile bezvizni pristup u čak devet zemalja tijekom zadnjeg desetljeća.

image

Negativna promjena

foto

Gledajući tablice, vidljivo je da je svijet općenito postao otvoreniji posljednjih godina. Sve u svemu, snaga putovnice izravno odražava političko stanje u svijetu. Svjetske sile i bogate nacije obično imaju slobodan protok putovanja, ali oni koji se suočavaju s nestabilnošću ili ratom često se  suočavaju s preprekama kada žele otići u inozemstvo.

 

27. travanj 2024 15:46