13. ožujak 2020.

Borba s korona-krizom: Njemačka bi mogla privremeno kupiti udio u ključnim kompanijama

Njemačka vlada nije odustala od mogućnosti da zbog epidemije koronavirusa preuzme udjele u ključnim kompanijama, izjavio je ministar gospodarstva, a u pripremi su prema tvrdnjama izvora i milijarde eura pomoći za radnike i kompanije.

"Slična pitanja vezana za tehnološki i ekonomski suverenitet mogu se otvoriti i u slučaju krize kakvu je prouzročio koronavirus", kazao je Altmaier za tjednik Der Spiegel.

Zasada se ne razmatra širi val nacionalizacije ali farmaceutski sektor, koji nabavlja puno lijekova iz Azije, možda treba pomoć, tumači ministar.

Odvojeno su neimenovani izvori za dpa kazali da ministar gospodarstva i ministar financija Olaf Scholz planiraju milijarde eura financijske pomoći za kompanije i radnike pogođene epidemijom. Sastavni dio paketa trebala bi biti odgoda naplate poreza kako bi se otklonili problemi u novčanom toku kompanija.

Njemački parlament u petak je u ubrzanoj proceduri usvojio i niz mjera koje bi trebale osigurati dodatak na plaće radnicima zaposlenim na određeno vrijeme.