Aktualno
StoryEditor

Bračni par Varga prodaje svoj udio u Čakovečkim mlinovima?

26. Travanj 2023.
Čakovečki mlinovifoto Dražen Lapić

Trgovanje dionicama na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak pokazalo je da je cijena dionice tvrtke Čakovečki mlinovi odmah ujutro skočila na više od 11 eura, odnosno za gotovo osam posto. U utorak je cijena pala na 10,70 eura da bi se u srijedu ponovno digla na 10,90 eura. Nagli je rast gotovo sigurno znak da se nešto događa, a pretpostavlja se da dioničari Stjepan i Ružica Varga, koji ukupno drže 26,56 posto dionica, namjeravaju prodati svoje vlasničke udjele i potpuno se povući iz poslovanja tvrtke. 

Za njihove dionice, kako neslužbeno doznaje portal Međimurje Press, najviše je zainteresirana tvrtka Zagrebačke pekarne Klara, u vlasništvu obitelji Plodinec i njihove sisačke tvrtke Mlin i pekare.

Najveći dioničari Čakovečkih mlinova trenutno su AZ obvezni mirovinski fond koji drži 18,2 posto, PBZ-CO fond s oko 17,3 posto, Stjepan Varga (13,4 posto), Ružica Varga (13,1 posto), Branko Grašić (4,2), Zaba skrbnički (3,2) i AZ profit (2,9 posto). MIrovinski fondovi ukupno drže 41 posto dionica Čakovečkih mlinova.

Grupa Čakovečki mlinovi u svojem sastavu ima prehrambeni i maloprodajni dio, odnosno trgovačke lance Trgovina Krk, Trgocentar Virovitica i Radnik Opatija. Trgostil je potkraj prošle godine pripojen Trgovini Krk, a tom se transakcijom njihovo poslovanje povećalo s prethodnih 328 prodavaonica i 867 milijuna kuna prihoda od prodaje na 435 prodavaonica i 1,2 milijarde kuna prihoda od prodaje na bazi 2021. godine. 

U godišnjem financijskom izvješću Čakovečkih mlinova za 2002. godinu navodi se kako je trgovina najveći segment poslovanja Grupe koji generira čak 82 posto ukupnih prihoda. Na čelu uprave kompanije od 2020. je Nino Varga, a njegov otac Stjepan Varga se povukao u nadzorni odbor.

Očekuje se dividenda

Podsjećamo, dionica Čakovečkih mlinova ostvaruje uvjerljivo najveći promet na burzi u iznosu od 143 tisuća eura, a tvrtka je nedavno zbog pripajanja Trgostila zatražila da joj se dionica uvrsti u višu kotizaciju te uspješno istisnula male dioničare Trgovine Krk. 

Čakovečki mlinovi ostvarili su prošle godine oko 1,4 milijarde kuna (186,6 milijuna eura) prihoda od prodaje, što je 7,5 posto više nego 2021. Neto dobit iznosila je 53,3 milijuna kuna i bila je veća za čak 93 posto, a čini se da je Klara, odnosno tvrtka Mlin i pekare koja je njen najveći dioničar, zainteresirana za njen prehrambeni i maloprodajni dio. 

Prema podacima za 2021, Zagrebačke pekarne Klara su ostvarile prihod od 22,2 milijuna eura prihoda, uz gubitak od 112 tisuća eura, a tvrtka Mlin i pekare je  2021. ostvarila prihod od 109,1 milijuna eura prihoda i dobit od 3,3 milijuna eura.

Važno je napomenuti da tvrtka Mlin i pekare trenutno posjeduje više od 250 prodavaonica u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj pa nije ni čudno da pokazuje interes za širenjem poslovanja. Trend konsolidiranja među pekarskim kompanijama već je godinama prisutan na tržištu, a s obzirom da je u ponedjeljak održana sjednica Nadzornog odbora Čakovečkih mlinova na kojoj se donijela odluka o isplati dividende dioničarima, istu nam je tek za otkriti na skorašnjoj glavnoj skupštini. 

 

24. travanj 2024 18:15