Biznis i politika
StoryEditor

Protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane AZTN pokrenuo postupak zbog mogućeg stvaranja kartela

06. Prosinac 2023.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane iz Čakovca zbog udruživanja kako bi zajednički formirali otkupnu cijenu pšenice. Objavile su to obje kompanije na Zagrebačkoj burzi, a AZTN je putem svoje web stranice obavijestio javnost o razlogu pokretanja postupka.

Razlog je postojanje indicija da su spomenute čakovečke kompanije utvrđivanjem otkupnih cijena pšenice na mjerodavnom tržištu u razdoblju od 2020 do 2022. narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma u smislu članka 8. stavka 1. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. Naime, sporazumi između dva ili više neovisnih poduzetnika koji djeluju na istoj razini proizvodnje odnosno distribucije, a imaju za cilj narušavanje tržišnog natjecanja između konkurenata, putem međusobnog utvrđivanja kupovnih ili prodajnih cijena, smatraju se po svojoj vrsti najtežim oblicima ograničavanja tržišnog natjecanja.

Informaciju o mogućem sklapanju zabranjenog sporazuma AZTN je zaprimio 12. srpnja 2022. dopisom Hrvatskog sabora, odnosno njegovog Odbora za poljoprivredu, kojim je ukazano na sumnju o mogućem udruživanju otkupljivača pšenice u kartel u 2022., unutar kojega se dogovaraju otkupne cijene pšenice.

U nastavku obavijesti stoji da je AZTN u okviru svojih ovlasti i nadležnosti proveo prethodno ispitivanje stanja na mjerodavnom tržištu u svrhu utvrđivanja postoje li dostatne indicije za pokretanje postupka po službenoj dužnosti protiv otkupljivača pšenice, radi utvrđivanja jesu li narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma o otkupnim cijenama pšenice u razdoblju od 2019. do 2022.

Na temelju dostavljenih podataka i dokumentacije 17 domaćih otkupljivača pšenice o otkupu pšenice u Hrvatskoj za razdoblje od 2019. do 2022., AZTN je tijekom prethodnog ispitivanja stanja na mjerodavnom tržištu utvrdio kako jedino Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane u svojim otkupnim uvjetima imaju potpuno identične otkupne cijene pšenice u svih pet klasa (premium, I., II., III. i IV.) u 2020., 2021. i 2022.

AZTN je također sukladno svojim ovlastima iz ZZTN-a  i temeljem naloga Visokog upravnog suda Republike Hrvatske proveo nenajavljenu pretragu poslovnih prostorija navedenih poduzetnika zbog osnovane sumnje da se dokazi o narušavanju tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma između navedenih poduzetnika nalaze u njihovim poslovnim prostorijama i/ili kod njihovih zaposlenika.

Kako u svojim obavijestima Tvornica stočne hrane, ali i sam AZTN ističu, samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a u ovom predmetu, budući da će se odluka o tome jesu li Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma kojim su utvrđivane otkupne cijene pšenice, temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku.

25. travanj 2024 08:23