02. veljača 2019.

Britanska kompanija žrtvovala poslovanje u SAD-u kako bi se mogla prodati Kinezima

Kada neka kompanija morati birati između američkog i vjerojatno bilo kojeg drugog tržišta na svijetu, konvencionalna logika nalaže odabir američkog, no primjer WorldFirsta sugerira da se konvencionalna logika promijenila. Britanska kompanija za transfer novca toliko želi realizirati prelazak u ruke kineskog diva Alibabe, odnosno Ant Financiala u njegovom vlasništvu, da je odlučila zatvoriti svoju američku operaciju, javlja Financial Times, citirajući neslužbene izvore.

U želji da preduhitri uplitanje američkih regulatora u preuzimanje vrijedno 700 milijuna funti, WorldFirst naprasno je napustio američko tržište i time vjerojatno cementirao uspjeh Antovog preuzimanja, ključnog u pokušaju širenja kineske kompanije na zapadna tržišta. Kako je i više nego izvjesno da bi Amerikanci pokušali ponovo osujetiti Ant Financial, nakon što su to već napravili kod pokušaja preuzimanja MoneyGrama, u britanskoj su kompaniji odlučili žrtvovati poslovanje u Americi, barem u ovom obliku.

U WorldFirstu nisu željeli potvrdili da je ovo razlog za neočekivanu odluku, već su samo rekli kako će na američkom tržištu uspostaviti novi brend Omega koji će poslovati zasebno od WorldFirsta. Kompanija koju su osnovali bivši zaposlenici američke banke Citigroup, Nick Robinson i Jonathan Quin, u 2017. prijavila je prihode od 86 milijuna i dobit prije poreza od 8,3 milijuna funti.