Aktualno
StoryEditor

Burilović: Neizvjesnost je sveprisutna, Vlada ima našu bezrezervnu podršku za spas proizvodnje

29. Rujan 2017.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović u petak je u vezi aktualne situacije u Agrokoru izjavio kako se mora učiniti sve da se spasi domaća proizvodnja te dao "bezrezervnu podršku" Vladi, koja se u ključnom trenutku uhvatila u koštac s problemima Agrokora.

>>>Brlošić: Ako revizija pokaže gubitke veće od očekivanih oni koji loše posluju ‘neće ići dalje’

- U kontekstu aktualne situacije važno je imati na umu da je putem Agrokora neposredno poslovao dobar dio naših malih i srednjih tvrtki, posebice onih čija je osnovna djelatnost u prerađivačkoj industriji. Moramo učiniti sve da spasimo domaću proizvodnju. Potrebno je osigurati plasman tih proizvoda, bilo putem Agrokora, bilo na neki drugi način, izjavio je za Hinu Burilović.

>>>Plenković: Ne bi bilo dobro da dođe do kolektivne amnezije

Predsjednik Komore da je i bezrezervnu potporu Vladi. "Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem je u ključnom trenutku imala volje i odlučnosti uhvatiti se u koštac s problemom Agrokor, koji je mogao srušiti hrvatsko gospodarstvo, i imaju našu bezrezervnu podršku", rekao je.

Neizvjesnost je sveprisutna

Burilović upozorava i kako je neizvjesnost i dalje sveprisutna te kako je pred rukovodstvom Agrokora težak posao.

"Neizvjesnost je i dalje sveprisutna. Pozitivno je što je postignut dogovor oko isplate dijela starog duga i što su isplate krenule. Bitno je zaštititi što veći broj malih i srednjih tvrtki koje su najugroženije situacijom u koncernu. Pred rukovodstvom Agrokora težak je posao. Uz sređivanje financijskih problema, potrebno je ponovno početi graditi narušeno povjerenje prema proizvođačima i potrošačima i učiniti sve da se zadrži hrvatska polica odnosno očuvaju dosadašnje tržišne pozicije", poručuje predsjednik HGK.

>>>Z. Marić: Fokusiran sam na potencijalne rizike

Posljednjih tjedan dana, od petka, 22. kolovoza Ivica Todorić putem svoga bloga proziva Vladu da je povlačila političke poteze želeći steći kontrolu nad Agrokorom, a u najnovijem postu je proziva i za širenje dezinformacija i glasina, zbog čega je kompanija izgubila značajan dio svoje vrijednosti, itd.

>>>Novi broj Lidera: Tko je tko u slučaju Agrokor

Premijer Andrej Plenković i jučer je ponovio kako se u slučaju Agrokora, koji je prije nekoliko mjeseci došao u ozbiljne poteškoće koje su upućivale na mogući stečaj, a na temelju komparativne analize kako su druge zemlje reagirale na takve probleme sistemskog karaktera, Vlada odlučila za opciju donošenja zakona i postavljanja izvanredne uprave.

Zbog izvanredne uprave nije došlo do domino efekta i prelijevanja krize, zadržana su radna mjesta i osigurana je nova likvidnost, isplaćeni su mali dobavljači, a isplaćuju se i ostali prema pravičnom sustavu, istaknuo je u više navrata hrvatski premijer.

26. travanj 2024 04:50