18. srpanj 2019.

Burilović o rekonstrukciji Vlade: Najvažnije je da se nastavi porezno rasterećenje poduzetnika

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović u četvrtak je, komentirajući rekonstrukciju Vlade, istaknuo kako je najvažnije da se i nakon rekonstrukcije zadrži kontinuitet ekonomske politike koja ide u smjeru poreznog rasterećenja poduzetnika.

Burilović je kazao da HGK politika zanima isključivo iz aspekta poticanja ekonomskog razvoja, te kako je jasno da je politička stabilnost preduvjet gospodarskom rastu.

"Zato je najvažnije je da se i nakon ove rekonstrukcije Vlade zadrži kontinuitet ekonomske politike koja ide u pravcu poreznog rasterećenja poduzetnika. Ako će kadrovske promjene u Vladi pridonijeti poboljšanju poslovne klime i olakšati život gospodarstvenicima – mi ih pozdravljamo‘‘, istaknuo je Burilović.

Premijer Andrej Plenković objavio je u srijedu navečer imena novih ministara i državnih tajnika rekavši da je rekonstrukcija Vlade bila nužna kako bi se napravio "preokret i zaokret" te u fokus javnosti i medija došla sva pozitivna postignuća Vlade, neopterećena onim što je oduzimalo pozornost od svega što je dobro.

Ministar financija i ministar unutarnjih poslova, Zdravko Marić i Davor Božinović postat će potpredsjednici Vlade.

Umjesto Gabrijele Žalac u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dolazi Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava. Njega će u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava zamijeniti sadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović.

Umjesto ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića dolazi trenutna držana tajnica u tome ministarstvu Marija Vučković.

Ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić, koja će preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, zamijenit će sadašnji veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman.

Ministra uprave Lovru Kuščevića zamijenit će dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica.

Mario Banožić, koji je dosad vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bit će novi ministar državne imovine umjesto Gorana Marića.

Umjesto Nade Murganić nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će HDZ-ova saborska zastupnica Vesna Bedeković.