22. ožujak 2018.

Čačić jednoglasno izabran za predsjednika najvišeg upravljačkog tijela Skupštine europskih regija

Varaždinski župan Radimir Čačić izabran je na plenarnom zasjedanju sva tri odbora Skupštine europskih regija, koji se održava u Aradu u Rumunjskoj, za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade i člana Izvršnog odbora Skupštine, priopćeno je u četvrtak iz Varaždinske županije.

Ovogodišnje proljetno plenarno zasjedanje Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade, Odbora za gospodarstvo i regionalni razvoj te Odbora za socijalnu politiku i javno zdravstvo počele su 20. ožujka i završavaju danas, 22. ožujka.

>>>Čačić o kurikularnoj reformi: Ministarstvo obrazovanja ne radi ništa, rezultati su tragični

Župan Čačić izabran je jednoglasno za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te člana Izvršnog odbora, najvišeg upravljačkog tijela Skupštine europskih regija (AER) koja okuplja regije 35 država. To je najveća neovisna regionalna mreža u Europi, osnovana 1985. godine, a varaždinski je župan prvi predstavnik jedne hrvatske regije izabran na vodeće pozicije, kaže se u priopćenju.

Čačić je u Rumunjskoj istaknuo da Varaždinska županija ima uspješne primjere dobre prakse, posebno na području obrazovanja, koje će rado podijeliti s drugim regijama, a posebno će se zalagati za obrazovanje za poduzetništvo.

>>>Čačić o povratu duga županiji: Rekao sam Divjak – ljudi, bar jednom se držite svoje riječi

- Rezultati istraživanja Global Entrepreneuship Monitora pokazuju da razina obrazovanja osnovnoškolaca i srednjoškolaca u Središnjoj i Istočnoj Europi ne doprinosi dovoljno ni razvoju poduzetničkog kapaciteta mladih ljudi, niti razvoju poduzetničkih kompetencija i razumijevanju tržišnog gospodarstva. Pokazalo se da nordijske države prednjače u tome, stoga ćemo se zalagati za prijenos znanja među regijama u ovom području, rekao je Čačić.

Jačanje kapaciteta regionalnih i lokalnih uprava

Rekao je da bi AER-ov program mobilnosti Eurodyssey mogao poslužiti kao temelj za razvoj programa razmjene službenika u javnim službama.

- Time će se značajno ojačati kapaciteti regionalnih i lokalnih uprava, što nam je, vjerujem, svima u interesu, dodao je varaždinski župan.

>>>Čačić: Pred nama je ‘test snage’

Varaždinska županija će u lipnju biti domaćin radionice Skupštine europskih regija, a na njoj će postojeće i potencijalne nove članice imati priliku čuti o fondovima Europske unije te iskustva ove organizacije, koja je registrirana kao neprofitna i stoga može sudjelovati u raznim projektima.

Na zasjedanju u Rumunjskoj Varaždinska je županija, uz još dvije regije, primila posebno priznanje Skupštine europskih regija „Shine Bright“ koje se iskazuje članicama koje aktivno sudjeluju i doprinose zajedničkim programima i projektima, navodi se u priopćenju.