Aktualno
StoryEditor

Čačić kroz ušicu igle ušao u drugi krug s dosadašnjim varaždinskim županom Štromarom

22. Svibanj 2017.

Nakon što je županijsko izborno povjerenstvo prebrojalo sve glasove u utrci za župana u Varaždinskoj županiji u vodstvu je kandidat koalicije HNS-SDP-HSU-HSS-Hrvatski laburisti i aktualni župan Predrag Štromar s 40,28 posto, a u drugi krug je kroz ušicu igle ušao reformist Radimir Čačić koji je za svega 16 glasova pobijedio HDZ-ovog kandidata Alena Runca.

>>>Novi gradonačelnik Zadra ‘u strahu od Kalmetine ostavštine’

Štromar očekuje pobjedu u drugom krugu. "Za dva tjedna će birači opet morati na birališta kako bi potvrdili moju pobjedu u prvom krugu. I za dva tjedna nastavljamo s našim kontinuiranim radom i upravljanjem ove županije na dobrobit svih građana", rekao je Štromar.

Što se tiče situacije širom županije Štromar je rekao da su se karte malo promiješale, ali ne jako.

-Stranka je sa svojim načelnicima i gradonačelnicima u sličnom broju dok neki idu u drugi krug. Za dva tjedna ćemo točno znati koliko tko ima gradonačelnika i načelnika, dodao je Štromar.

>>>Bandić: Sve ću uložiti u veliku koaliciju

Štromar je komentirao i kampanju rekavši da je bila prljava, ali da su oni kandidati koji su se koristili takvom retorikom, kažnjeni od birača.

Iza Štromara je predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić s 25,48 posto glasova odnosno njih 18.486, dok je kandidat HDZ-a i HSLS-a, Alen Runac, osvojio 24,46 posoto odnosno 18.470 glasova.

-Točno kako smo očekivali, razlika unutar jedan posto s kandidatom HDZ-a. A Štrromar je s pet stranaka uzeo sve što je mogao i mi u drugom krugu idemo na pobjedu. Na lokalnoj razini nema mjesta ideologiji i ona više ne može nesposobnom županu koristiti kao alibi, najavio je Čačić.

>>>Sladoljev: Most ulazi u Gradsku skupštinu

Snježana Sučić, kandidatkinja Hrasta, završila je na 4,39 posto.

Što se tiče rezultata za Županijsku skupštinu najviše glasova ima koalicija HNS-SDP-HSU-HSS-Hrvatski laburisti - 40,28 posto. Slijedi koalicija HDZ-HSLS s 28,06 posto, zatim Reformisti s 15,59 posto te Živi zid koji osvaja 5,41 posto.

Most je ostao na 4,85 posto, koalicija Hrast i HKS na 3,64 posto a koalicija Pametno i ORaH  2,13 posto.

U Varaždinskoj županiji svoje je kandidature za župana istaknulo četvero kandidata dok je u utrci za 41 mjesto u Skupštini bilo sedam lista.

>>>Željko Kolar novi/stari župan Krapinsko-zagorske županije

U Novom Marofu gradonačelnik ostaje HDZ-ov Siniša Jenkač, u Ludbregu SDP-ov Dubravko Bilić, a u Ivancu HNS-ov Milorad Batinić.

U Varaždinskim Toplicama nova je gradonačelnica HDZ-ova Dragica Ratković. Lepoglava ide u drugi krug između HNS-ovog Marijana Škvarića i HSS-ovog Željka Šoštarića, kao i Varaždin s nezavisnim Ivanom Čehokom i SDP-ovim Alanom Kišićem.

27. travanj 2024 03:57