Aktualno
StoryEditor

Čelnica MMF-a: Oporavak gospodarstva otvara šanse u borbi za uključivost

06. Listopad 2017.

Oporavak gospodarstva širom svijeta sve je snažniji i otvara priliku zemljama da provedu reforme kako bi osigurale trajnije blagostanje za veći broj građana, poručila je u četvrtak izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Dugo očekivani globalni oporavak pušta korijenje", kazala je Christine Lagarde u četvrtak navečer u govoru na visokoj školi javne uprave Harvard Kennedy.

Zemlje širom svijeta ponovo bilježe rast gospodarski rast ili njihova gospodarstva rastu već dulje vremensko razdblje, što se vremenski poklopilo s većom stabilnošću banaka i povjerenjem na tržištu, konstatira Lagarde.

>>> MMF: Bogatije zemlje trebaju pomoći radnicima pogođenima liberalizacijom

"Može li svijet iskoristiti priliku koju otvara rast i učvrstiti temelje oporavka i stvoriti inkluzivniju ekonomiju koja će svima donijeti korist?", upitala je čelnica MMF-a.

MMF i Svjetska banka održat će idućeg tjedna godišnje sastanke na kojima će biti objavljene najnovije prognoze o globalnom rastu.

Prošle godine svijet se suočio s valom populizma u razvijenom svijetu, uz učestale glasove kritike na račun liberalizacije trgovine, piše AFP.

Lagarde je među "opasnostima na horizontu" izdvojila spori rast, rastuću nejednakost u naprednim ekonomijama i nesposobnost prilagodbe tehnološkim promjenama.

>>> MMF zadržao prognoze rasta za svjetsko gospodarstvo, povećao za eurozonu

"Rezultat je kidanje tkiva društva i sve izraženija polarizacija društva u mnogim zemljama", tumači čelnica MMF-a.

Prilike koje oporavak otvara mogle bi ostati neiskorištene, a rezultat će biti slabašan rast, spori tempo otvaranja novih radnih mjesta, prenapregnuti sustavi socijalne skrbi i nove krize koje će ugrožavati financijske sustave.

Stoga Lagarde poziva zemlje da podupru gospodarski rast mjerama monetarne i fiskalne politike, da ulažu u infrastrukturu, istraživanje i razvoj kako bi poboljšale produktivnost i potražnju, što bi pak moglo smanjiti nezaposlenost i podzaposlenost.

Širenje pristupa zdravstvenoj skrbi i obrazovanju kao i usvajanje načela progresivnog oporezivanja mogu pridonijeti smanjenju nejednakosti, naglasila je.

>>>MMF-ov recept: Odljev mozgova mogu zaustaviti pošteni političari. Pa gdje su?

"Istraživanja MMF-a pokazuju da prekomjerna nejednakost sprječava rast i potkopava gospodarske temelje zemalja", kaže ona. "Ona narušava povjerenje u društvo i raspiruje političke tenzije", naglašava čelnica MMF-a.

Poručila je također da klimatske promjene predstavljaju "opasnost za svako gospodarstvo, za svakog građanina", dodajući da bi godišnji porast temperature u prosjeku za jedan stupanj u zemljama poput Bangladeša smanjio bruto društveni proizvod za gotovo 1,5 posto.

"Političari moraju upotrijebiti sve alate koji su im na raspolaganju i odmah nešto poduzeti", zaključuje čelnica MMF-a.

26. travanj 2024 05:17