Aktualno
StoryEditor

Četiri uloge Đina Šverka: Sindikalac, dioničar, nadzornik i poštar u Uljaniku

27. Siječanj 2018.

Ovog smo tjedna bili svjedoci jedne od najbržih sindikalnih pobjeda u novoj Hrvatskoj. Uljanikovi sindikalci nakon samo par dana kašnjenja plaće zaprijetili su štrajkom. Vapaj se čuo ne samo do Zagreba, već i do Bruxellesa. Vlada je ekspresno odobrila jamstvo za kredit od 96 milijuna eura, a Europska komisija to je jamstvo ovog utorka blagoslovila. Hajde, spašavaju se radna mjesta, čak i usprkos nejednakom položaju u koji su dovedena ostala privatna brodogradilišta. Svi bi rado do kredita, ali ne mogu dobiti državno jamstvo.

>>> Nezadovoljni radnici pulskog Uljanika: ‘Upravo, odlazi’

No, to je tek šestomjesečna odgoda. U tom se roku sigurno neće dogoditi restrukturiranje, koje se već godinama odgađa. Jedini spas moguć je u pronalaženju ‘strateškog partnera’. (A u međuvremenu, u travnju, navršit će se četiri godine mandata Giannija Rossande na čelu Uljanika.) Bankari za to vrijeme već broje novac, pa su uljanikovci odgodili štrajk na 48 sati dok iščekuju isplatu plaća za prosinac. Uključujući i božićnice?!

Slučaj Uljanik od početka je kontroverzan. Najprije je Uljanik kupio 3. maj i dobio lovu za restrukturiranje, onda je zapao u gubitke, s mnogo narudžbi i malo novca. Kulminiralo je kad je nestalo novca i za plaće. Da je igrokaz uspio nije znalo (ili ne prihvaća) 200-tinjak radnika, koji su na prosvjedima ovog tjedna tražili smjenu Uprave. Logično. Kao što je u sličnim situacijama nelogična suzdržanost sindikalca Đina Šverka.

>>> Šverko: Sindikati nemaju utjecaja na zahtjev radnika da Uprava Uljanika podnese ostavku

On kaže da sindikati nemaju utjecaja na smjenu Uprave i upozorava da o tome odluku može donijeti samo Skupština. Doduše, sindikalac Šverko je, gle čuda, i predstavnik malih dioničara u Nadzornom odboru, koji postavlja Upravu. Stoga se čini da sindikalna prijetnja štrajkom nije bila poruka predsjedniku Uprave Rossandi, već samo poruka, koju je sindikalac/dioničar/nadzornik, a sad eto i poštar Šverko sa svojom ekipom samo dostavio u Zagreb i Bruxelles.

26. travanj 2024 20:15