Ukratko
StoryEditor

Optuženi u slučaju Uljanik ne osjećaju se krivima

18. Prosinac 2023.

Na riječkom Županijskom sudu u ponedjeljak je počelo suđenje u slučaju Uljanik, a svi optuženi izjasnili su se da se ne osjećaju krivima i da ne priznaju zahtjeve za naknadu štete koje su postavili Uljanik brodogradilište u stečaju i brodogradilište 3. Maj.

U slučaju Uljanik 13 optuženika, uglavnom bivših čelnih ljudi u toj tvrtki, optuženo je zbog gospodarskog kriminala kojim je počinjena šteta od oko 900 milijuna kuna (119 milijuna eura).

Optužnicom su obuhvaćeni prvookrivljeni bivši član uprave pulskog brodogradilišta Uljanika Marinko Brgić te još 11 bivših čelnika Uljanika i riječkog brodogradilišta 3. maja. Trinaestooptužena je tvrtka Uljanik plovidba iz Pule, koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic.

Prema optužnici, uz prvookrivljenog Brgića, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član uprave Uljanika Veljko Grbac, a četvrtookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossanda.

Slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Optužnica je podignuta još 2020. godine, a optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci potvrdilo ju je lani u veljači. Obiman spis ima više od 15 tisuća stranica, a prema sudskom rješenju, presuda bi trebala biti donesena do sredine 2025.

27. travanj 2024 07:57