Aktualno
StoryEditor

Cijena - sitnica: Na sanaciju banaka dosad potrošeno 36,3 milijardi kuna, tvrdi HUB

14. Rujan 2018.

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) u petak su objavili da se troškovi sanacije banaka u proteklih 25 godina procjenjuju na 36,3 milijardi kuna, odnosno oko tri puta manje od podatka koji se posljednjih dana u javnosti spominje.

>>>Lovrinović: Najviše novca hrvatskih građana otišlo je na sanaciju banaka

Iz HUB-a su naime reagirali na pogrešna i izvan konteksta izvučena tumačenja o troškovima sanacije banaka koji su se ovih dana ponovo pojavili u javnosti, kazavši da je usporedba troškova subvencija poljoprivredi i brodogradnji s troškovima sanacije banaka posve je izvan konteksta.

O troškovima subvencija poljoprivredi i brodogradnji odlučivale su hrvatske demokratske vlade u proteklih četvrt stoljeća kontinuirano, dakle svake tekuće poslovne godine, navode.

„Troškovi sanacije banaka pojavili su se u jednom kraćem razdoblju devedesetih godina prošlog stoljeća, a bili nametnuti i neizbježni zbog dubine gubitaka naslijeđenih od socijalističkih banaka. One su još prije Domovinskog rata imale revidirane gubitke dva puta veće od kapitala. U ovom stoljeću, kroz gotovo 20 godina, na hrvatske banke nije potrošena ni kuna poreznih obveznika iako je u vrijeme krize u svijetu nakon 2008. to bila raširena praksa”, kaže se u reakciji HUB-a.

Osvrćući se i na posljednjih dana javno spominjanje da je na sanaciju banaka potrošeno više od 100 milijardi kuna s uključenim kamatama, iz HUB-a navode da je to „ozbiljno pogrešan iznos”.

„Procjena je da su troškovi sanacije iznosili oko tri puta manje - oko 36,3 milijardi. Točno je da je prodajama banaka dobiven manji iznos od troškova sanacije, ali ponavljamo, to se nije moglo izbjeći, jer je 1990-tih sanirana ‘socijalistička rupa‘ i posljedice rata”, napominju iz HUB-a dodajući da se detaljni prikaz troškova sanacije može pronaći u HUB analizi broj 51. iz 2015. godine.

Ranije ovoga tjedna saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović rekao je da je najviše novca hrvatskih građana otišlo na sanaciju banaka, a ne, kako to pišu mediji, na subvencije u poljoprivredi i brodogradnji.

>>>Hrvatska poštanska banka kupila Jadransku banku

Pozivajući se na analizu koju je napravio njihov stranački Obor za gospodarstvo, rekao je kako je pokazala da je bankarski sektor taj na kojeg je potrošeno najviše novca hrvatskih građana i to u proteklih 10 godina 102,4 milijarde kuna, pri čemu 60 milijardi za sanaciju a 42,4 milijarde nepotrebno plaćenih kamata na kredite i obveznice. Istodobno, iznijeli su podatke da je 40 milijardi kuna otišlo na subvencije u poljoprivredi a 32 milijarde na brodogradnju.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

27. travanj 2024 05:33