Aktualno
StoryEditor

Citirajući neizvjesnost Moody‘s ponovno snizio kreditni rejting Agrokora

11. Travanj 2017.

Agencija Moody‘s snizila je u utorak kreditni rejting Agrokora za jedan stupanj, sa Caa1 na Caa2 te podigla vjerojatnost njegova stečaja sa Caa1-PD na CA-PD, zadržavši negativne izglede.

“Naša odluka da snizimo Agrokorov rejting odražava njegovu prijavu za restrukturiranje sukladno hrvatskom zakonu, što po našem mišljenju čini stečaj visoko vjerojatnim. Ona isto tako uzima u obzir neizvjesnosti oko samog procesa restrukturiranja, budući da sposobnost kreditora da vrate svoj novac ovisi o brojnim faktorima koji će se vidjeti tijekom vremena”, smatra Vincent Gusdorf, analitičar u Moody‘su.

Krajem ožujka Moody‘s je već smanjio kreditni rejting Agrokora s prijašnjih B3 na Caa1, a vjerojatnost bankrota na Caa1-PD s B3-PD, uz negativne izglede, ocjenjujući da kompanija više nije u stanju podmirivati visoku razinu obveza prema dobavljačima, što može oslabiti njezinu likvidnost.

>>>Moody’s: Agrokor će novac od novog izdanja iskoristiti za povrat duga

To je već treći put od početka godine da je Moody‘s smanjio rejting Agrokora, dok je Standard&Poor‘s, pak, početkom travnja snizio dugoročni i kratkoročni rejting Agrokoru s ‘B-/B‘ na ‘CC‘.

To znači da postoji velika vjerojatnost neispunjavanja obveza, uz negativne izglede, koji odražavaju mišljenje S&P-a da bi kreditni rejting koncerna mogao biti snižen i na ‘SD‘, što označava selektivni stečaj.

>>>Agrokor: Možemo odgovoriti svim financijskim obvezama

21. svibanj 2024 13:37