Korona i biznis
03. travanj 2018.

Ćorić: Voda u Slavonskom Brodu i dalje nije za piće, filter je trebao biti promijenjen još 2010.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u utorak da najnoviji rezultati analize vode izuzete u Slavonskom Brodu zovu na optimizam, ali to nipošto ne znače da se ukida zabrane vode za piće i kuhanje, a izvijestio je i kako na vodocrpilištu Jelas nije od 2001. promijenjen filter za aktivni ugljen, iako je to trebalo učiniti još 2010. godine.

Stanovnici Slavonskog Broda i općina Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Oriovac i Sibinj od subote nemaju pitku vodu jer je slavonskobrodsko  vodocrpilište onečišćeno ugljikovodicima.

>>>Radošević: Crodux se apsolutno ne osjeća odgovornim za onečišćenje

Jučer ujutro su počeli radovi na spajanju Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima, a  Brođani i stanovnici okolnih općina vodu trebaju dobiti za 15 dana.

Od kada je izbio incident voda se analizira svaki dan, a samo jednog dana, u nedjelju, 1. travnja, u jednom uzorku vode na bunaru 15 zabilježena je povećana granična vrijednost ugljikovodika. Dan kasnije, u ponedjeljak,  2. travnja, voda je izuzeta sa svih mjesta, uključujući i bunar 15, pri čemu je analiza pokazala da je voda na svim mjestima unutar dopuštenih graničnih vrijednosti, rečeno je konferenciji za novinare održanoj danas popodne, na kojoj je, uz ministra Ćorića bio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Kujundžić: Nema štete za zdravlje

Ministar Kujundžić kazao je da su samo u jednom slučaju pronađeni ugljikovodici te da zbog toga neće biti štete za zdravlje, dok štetne tvari poput benzena nisu ni jednom pronađene.

>>>Policija i Državno odvjetništvo istražuju slavonskobrodski ekološki incident

Ministar Ćorić nije želio na upite novinara komentirati optužbe slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Duspare na njegov račun, naglasivši kako način na koji Duspara govori nije na razini njegove komunikacije.

No, ministar je izvijestio da u vodocrpilištu Jelas nije od 2001. promijenjen filter za aktivni ugljen iako je to trebalo učiniti još 2010. godine. Upitan tko je za to odgovoran podsjetio je kako je to vodocrpilište u nadležnosti grada Slavonskog Broda. Mi Istragu o ekološkom incidentu provode Policijska uprava brodsko-posavska u suradnji s Državnim odvjetništvom, napomenuo je.

Održavanje sustava je u nadležnosti gradskog vodovoda, odnosno grada Slavonskog Broda, rekao je Ćorić novinarima.

„Govorimo o situaciji koja se dogodila sada, a svi koji u međuvremenu sudjelovali u upravljanju vodovodom trebali bi se zapitati zašto to nisu učinili“, rekao je Ćorić, napomenuvši da su Hrvatske vode 2001. u vodocrpilište Jelas uložile sto milijuna kuna.

Uređaj za pripremu vode na Jelasu u vrijeme puštanja u rad bio je jedan od najmodernijih, ali nije održavan, pa tako skupo postrojenje sada ne ispunjava svoju namjenu, rekao je državni tajnik Mario Šiljeg. Objasnio je da se taj uređaj sastoji od sustava za oksidaciju onečiščivala u vodi i filtera s aktivnim ugljenom koji služi sprječavanju takvih incidenata.

Filteri su prema preporukama proizvođača, kazao je Šiljeg, trebali biti zamijenjeni novom ispunom u roku od osam do deset godina, odnosno već 2010. No, danas je 2018. a nismo imali zamjenu filtera pa u sadašnjem postrojenju imamo aktivni ugljen koji je razmrvljen i ne postiže rezultate.

>>>Duspara podnio kaznenu prijavu protiv Croduxa

Ministar Ćorić također je rekao kako će trebati petnaestak dana da se Slavonski Brod spoji na vodocrpilište u Sikirevcima, čime će u većoj mjeri biti zadovoljene potrebe za vodom dok će kapacitet od 300 metara u sekundi biti osiguran za 3 mjeseca. Također je rekao da iz Ministarstva, vezano za ekološki incident nije bilo nikakvih prikrivanja.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao je da je pri kraju spajanje vodocrpilišta, a očekuje da će sutra moći započeti s punjenjem cjevovoda prema Slavonskom Brodu jer se mora izvršiti tlačnu probu a nakon toga i dezinfekciju. Uvjeren je da će to sve moći odraditi u 15 dana.

Prije puštanja ispravne vode iz slavonskobrodskog sustava trebat će ispustiti zaostalu vodu, a to se sada ne može učiniti jer stanovništvo treba tu vodu za tuširanje i pranje.