Aktualno
StoryEditor

Credit Suisse suočen s prvim ‘vetom‘ na isplatu bonusa menadžmentu

18. Travanj 2017.

Švicarska banka Credit Suisse u utorak je imala problema s nemirom dioničara zbog isplate višim rukovoditeljima, čak i nakon što je top menadžment ponudio da smanje svoje bonuse za 40 posto, a uprava rekla da su spremni zamrznuti svoju plaću, piše Reuters.

Utjecajni ovlašteni savjetnici kompanija Institutional Shareholder Services (ISS) i Glass Lewis savjetovali su dioničarima da glasuju protiv isplata bonusa, unatoč ponudi višeg menadžmenta, na skupštini koja se održala 28. travnja.

>>>Sezona dividendi: U iduća dva mjeseca dioničari dobivaju 2,8 milijardi kuna

Dioničari u Švicarskoj imaju pravo veta nad menadžmentom i skupštinom nakon nacionalnog referenduma o tom pitanju iz 2013. Ako dioničari Credit Suisse-a odbiju plan, to će biti prvi put da je vodeća tvrtka u švicarskoj koristila pravo veta.

U prošlotjednom nastojanju da umanje nastali nemir vezan uz plaćanje 78 milijuna švicarskih franaka (77.7 milijuna dolara) bonusa vršnim rukovoditeljima, viši menadžment na čelu s izvršnim direktorom Tidjane Thiamom ponudio je rezati svoje isplate za 2016. Ipak, ISS se usprotivio tom planu.

>>>Dioničari Ericsson NT predlažu dividendu od 90 kuna po dionici

-Dioničare se tražilo da podrže izvorne prijedloge odbora vezano uz ove stavke, uz spoznaju da su se upravni i izvršni odbor dobrovoljno složili da ne prihvate puni iznos, na koji bi imali pravo da su prijedlozi bili odobreni od strane dioničara, navedeno je u izvješću ISS-a.

Glasnogovornik banke rekao je kako je banka poštivala dioničarsku demokraciju kada su uzimali preporuke u obzir.

Iz kompanije Glass Lewis, koja se protivila prijedlogu isplate kratkoročnih bonusa u iznosu od 26 milijuna franaka, nisu odmah htjeli komentirati slučaj, nakon što su ih upitali novinari švicarske televizije SRF.

>>>Dioničari Unicredita podržali dokapitalizaciju ‘tešku’ 13 milijardi eura

Ako dioničari glasuju za smanjenje bonusa, upravni odbor Credit Suissea može podnijeti novi prijedlog za izvanrednu glavnu skupštinu sukladno statutu udruge.

ISS i Glass Lewis predstavljaju 15-20 posto glasova, a 10 posto imaju dioničari Credit Suissea, govore procjene švicarske savjetodavne kompanije Ethos.

Sve u svemu, naknada izvršnog direktora Thiama smanjit će se za 4.67 milijuna franaka zbog rezova, iako je njegova naknada za 2016 smanjena na iznos od 10.24 milijuna s prošlogodišnjih 11.9 milijuna, s obzirom na to da najveći dio smanjenja dolazi iz dugoročnih plaćanja za 2017.

>>>Jourová: Naučili smo lekciju, dioničari će imati više prava

Taj iznos i dalje čini Thiama jednim od najviše plaćenih izvršnih direktora banaka u Europi. Otkako je preuzeo dužnost izvršnog direktora sredinom 2015., Thiam je pomaknuo fokus banke prema upravljanju imovinom dok je smanjivao investicije.

Trošak restrukturiranja i teških kazni za prodaju otrovnih hipotekarnih dugova u dugoročnoj financijskoj krizi značilo bi cjelogodišnji gubitak Credit Suissea.

27. travanj 2024 01:40