Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

09. Lipanj 2017.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 9. lipnja:

ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetit će Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova, (MUP). Predviđeno je prigodno obraćanje hrvatske predsjednice, koja će i obići zbirku oružja u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" (10.30 sati, Ravnateljstvo policije, Ilica 335. Zbog sigurnosnog pregleda predstavnici medija trebaju doći do 9,45 sati).

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9.30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).  Očekuje se rasprava o izvješću Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje je u srijedu odbilo skinuti imunitet zastupniku Živog zida Ivanu Viliboru Sinčiću kojeg je privatni tužitelj, akademik Vlatko Silobrčić tužio zbog kaznenog djela klevete. Kako je riječ o privatnom tužitelju, MIP je odbio prijedlog da se zastupniku Sinčiću skine imunitet, a isto je postupio i u slučaju Darinka Dumbovića, zastupnika Reformista, kojega su zbog klevete tužili, također, privatni tužitelji. Sabor će raspraviti i zahtjev HDZ-ova Darka Milinovića, koji je u svibnju izabran za župana Ličko-senjske županije, da mu se mandat stavi u mirovanje, jer je funkcija župana nespojiva sa zastupničkom, te prijedlogu da ga u saborskim klupama zamjeni Marijan Kustić.

DUBROVNIK - Novoizabrani gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i zamjenice gradonačelnika Jelka Tepšić i Orlanda Tokić stupit će na dužnost. Sukladno članku 91. stavku 1. Zakona o lokalnim izborima "općinski načelnik, gradonačelnik i župan te njihovi zamjenici stupaju na dužnost prvog radnog dana koji slijedi danu objave konačnih rezultata izbora". Službena primopredaja izvršnih ovlasti između povjerenice Vlade RH Nade Medović i gradonačelnika Mata Frankovića te zamjenica gradonačelnika održat će se u salonu Ureda gradonačelnika (8 sati, Ured gradonačelnika, Pred Dvorom 1).

VARAŽDIN - Održat će se službena primopredaja vlasti u Varaždinskoj županiji nakon održanih lokalnih izbora. Bivši županijski dužnosnici će predati vlast novoizabranom županu Varaždinske županije Radimiru Čačiću (8 sati, Ured župana Varaždinske županije, Franjevački trg 7. Snimatelji mogu nekoliko minuta zabilježiti početak službene primopredaje u Uredu župana, a zatim će davanje izjava biti organizirano u 8.20 sati u Maloj dvorani Županijske palače).

ZAGREB - Hrvatska udruga socijalnih radnika i Hrvatska komora socijalnih radnika u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Sindikatom zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, organiziraju stručnu tribinu pod nazivom "Uloga i položaj socijalnih radnika u društvu" u Europskom domu. Potaknuto aktualnom situacijom u kojoj se profesija socijalnog rada suočava s brojnim izazovima, cilj tog skupa je otvoriti dijalog i razmijeniti mišljenja i ideje socijalnih radnika iz različitih područja i različitih razina djelatnosti o mogućnostima unaprjeđenja stručne prakse, a time i sustava socijalne skrbi. Izjave za medije dat će ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Ivezić te predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš (13 sati, Europski dom, Jurišićeva 1/1).

ZAGREB - U Zagrebu će se održati 11. Sabor Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS). Zbog odlaska u mirovinu, Ozren Matijašević neće se kandidirati za novi mandat, te će delegati izabrati novog predsjednika i vodstvo središnjice (11 sati, hotel Dubrovnik).

ZAGREB - Peti simpozij pod naslovom "Kirurško i nekirurško liječenje bolne kralješnice" održat će se u organizaciji Klinike za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice, Hrvatskog spinalnog društva Hrvatskog liječničkog zbora, Udruge neurokirurga jugoistočne Europe (SeENS), te pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Na simpoziju će uz liječnike - neurokirurge, neurologe, anesteziologe iz Hrvatske sudjelovati i njihove kolege iz BiH, Makedonije i Srbije. Tema ovogodišnjeg simpozija je multidisciplinarni pristup liječenju degenerativnih bolesti kralješnice. Navedene bolesti spadaju u tzv. bolesti modernog doba, uvjetovane načinom življenja. Multidisciplinarni - neurološki, neurokirurški, anesteziološki, fizijatrijski pristup nužan je u liječenju bolne kralješnice, te predstavlja optimalan način liječenja bolesti kralješnice (8.45 sati, Knjižnica HAZU, Strossmayerov trg 14).

08. svibanj 2024 19:10