Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

08. Lipanj 2017.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 8. lipnja:

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu je prijedlog strategije nacionalne sigurnosti te zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Prema prijedlogu Strategije, Vlada bi imala obvezu jednom godišnje izvješćivati Hrvatski sabor o njezinoj provedbi, a njome se, prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, stvara partnerstvo za sigurnost sa širom društvenom zajednicom kao odgovor na ugroze i rizike s kojim je suočeno hrvatsko društvo. Na dnevnom redu su i odluke o proglašenju strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske i to - „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Đakovo“, "Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Metkovića, projekt Metković – razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje“, „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Velike Gorice“ i „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Grada Vukovara".

ZAGREB - Nastavak 4. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg Svetog Marka 6).  Saborski zastupnici raspravljat će o vladinu prijedlogu izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama po hitnom postupku kojima se iznos tih potpora povećava. Izmjene se odnose na povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene roditelje drugih šest mjeseci, s dosadašnjih 2660,80 kuna na 3991,20 kuna. Povećava se i naknada za nezaposlene te zaposlene roditelje koji ne zadovoljavaju zakonom propisani uvjet staža osiguranja - 12 mjeseci neprekidno ili 18 s prekidima – i to sa 1663 kune na 2328,20 kuna. Naknada roditeljima koji imaju pravo na roditeljski dopust za blizance, treće i svako sljedeće dijete do treće godine života djeteta, povećava se sa 1663 kune na 2328,20 kuna. Povećava se i novčana potpora za zaposlene i samozaposlene roditelje koji koriste dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju.  Za primjenu zakona u proračunu za ovu i projekcijama za iduće dvije godine osiguran je novac - 156,6 milijuna kuna u ovoj godini, u idućoj godini 313,2 milijuna kuna i u 2019. godini 346,5 milijuna kuna, a očekuje se da će se s primjenom izmjena zakona početi već u drugoj polovici ove godine.

ZAGREB - U povodu obilježavanja 15 godina uspostave superračunala Isabella u Sveučilišnom računskom centru - Srcu, zagrebačkog Sveučilišta, održat će se konferencija za medije na kojoj će o početku i uspostavi računalnog klastera Isabella govoriti ravnatelj Srca Zoran Bekić, te će se osvrnuti na sadašnje stanje i planove. O važnosti dostupnosti naprednih računalnih sustava za modernu znanost i istraživanja, te o iskustvima rada istraživača iz svojih hrvatskih ustanova na superračunalu Isabella u Srcu govorit će ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Nataša Strelec Mahović i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Tome Antičić (12 sati, zgrada Srca, 2. kat, Josipa Marohnića 5). Od kada je prije 15 godina Srce stavilo na raspolaganje akademskoj zajednici računalni klaster Isabella, on je postao jedan od najsnažnijih računalnih sustava u akademskoj zajednici Republike Hrvatske te predstavlja zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata.

ZAGREB - Konferencija za novinare Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ) na temu "Obavijest HZZO-a o elektroničkoj razmjeni dokumenata u kojoj nas HZZO obavještava o našoj obvezi dostave medicinske dokumentacije u pdf datotekama na zaštićeni Portal HZZO-a" (11 sati, Slovenska 24). Zahtjev HZZO-a odnosi se na financijsku, medicinsku i drugu dokumentaciju. HUKPZZ smatra kako je sporno u tom zahtjevu nepostojanje pisane suglasnosti osiguranika za takvo postupanje s medicinskom dokumentacijom.

ZAGREB - Sedma Regionalna konferencija sindikata umirovljenika s temom "Umirovljenici za socijalnu Europu", na kojoj će se okupiti predstavnici iz deset zemalja -  Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Konferenciju organizira Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) uz potporu talijanskog sindikata umirovljenika SPI-CGIL, a održava se pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović (9,30 sati, Velika dvorana Novinarskog doma, Perkovčeva 2).

27. travanj 2024 02:41