Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

10. Travanj 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za ponedjeljak, 10. travnja.

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj će biti predložen izvanredni povjerenik, sukladno odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (8,30 sati, Trg sv. Marka 2). Nakon što je Trgovački sud u Zagrebu obavijestio Vladu i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta o zahtjevu koncerna Agrokor za pokretanje postupka izvanredne uprave nad navedenim dužnikom i nad svim njegovim ovisnim i povezanim društvima, Vlada će, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, donijeti odluku o prijedlogu za imenovanje izvanrednog povjerenika te takvu odluku bez odgađanja dostaviti sudu.

ZAGREB -  Sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a (17 sati, središnjica HDZ-a,Trg žrtava fašizma 4).

ZAGREB - Čelnici jedinica lokalne samouprave otoka Krka posjetit će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike vezano za sanaciju industrijskog postrojenja bivše DINA Petrokemije d.d., te postupanje resornog ministra Slavena Dobrovića o tom (10 sati, Radnička cesta 80). Općinska načelnica Omišlja Mirela Ahmetović u pozivu medijima ističe da su u dopisu poslanom ministru 23. veljače zahtijevali donošenje odluke o sanaciji tog industrijskog postrojenja te postupanje sukladno navedenoj odluci. Podsjeća da je Dina Petrokemija 1. rujna brisana iz sudskog registra čime je prestala odgovornost iste za preostale količine opasnog otpada što se i dalje nalaze na lokaciji tog industrijskog postrojenja. Sukladno zakonu o održivom gospodarenju otpadom, ako sanaciju nije obavio onečišćivač, to je dužna provesti sama država, a na žurno izvršenje sanacije Ministarstvo je, naglašava Ahmetović, bilo pozvano i 2015. od strane DORH-a.

ZAGREB - Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" održat će se sjednica Povjerenstva za izradu nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti na kojoj će biti prezentiran drugi nacrt Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti (13 sati, Ilica 256b). Fotografiranje i snimanje predviđeno je za početak sjednice, a izjave za medije planirane su nakon završetka sjednice oko 14,15 sati.

ZAGREB - Konferencija za novinare na kojoj će kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak-Taritaš i Diana Topčić-Rosenberg, predstaviti program socijalne politike u Zagrebu pod nazivom "Zagreb za zajednicu" (11 sati, Vlaška 65).

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s ravnateljem Igorom Filipčićem otvorit će Dnevnu bolnicu za liječenje ovisnosti o internetu, video-igricama i kockanju, te terapijski vrt u sklopu Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan (12 sati, Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan, Jankomir 11, dvorana dr. Dražen Mirko Grmek).

ZAGREB - Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Međunarodnim društvom primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) i Agencijom za odgoj i obrazovanje na konferenciji za novinare predstavit će natjecanja za srednjoškolce u sklopu 10. kongresa Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) (12 sati, multimedijalna dvorana Ministarstva znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38). Na konferenciji će govoriti predsjednik ISABS-a Dragan Primorac, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić. Bit će predstavljen natječaj na koji učenici srednjih škola mogu prijaviti radove iz područja biologije čovjeka, kemije i genetike za nagradu - The ISABS Future Scientist Award, čija je potaknuti i usmjeriti učenike na bavljenje znanošću, kao i omogućiti nagrađenim učenicima i nastavnicima susrete s vodećim svjetskim znanstvenicima u sklopu kongresa ISABS-a. Ovogodišnji kongres The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individual Medicine održat će se u Dubrovniku od 19. do 24. lipnja, a riječ je o jednom od najznačajnijih ovogodišnjih svjetskih znanstvenih događaja u čijem radu sudjeluju vodeći svjetski znanstvenici, uključujući i pet dobitnika Nobelove nagrade.

ZAGREB - Okrugli stol projekta "Gelem,Gelem-World4Them" i "Romska večer u Zagrebu" na kojem će biti predstavljeni rezultati istraživanja provedenih u sklopu projekta o percepciji romskih učenika i cjelokupne romske zajednice o obrazovanju, te njihovim iskustvima vezanim za kršenje ljudskih prava zbog pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini; te odgovori na pitanja postavljena na mrežnim stranicama projekta, a vezana uz problematiku Roma u Hrvatskoj (16 sati, Art Kino Grič, Jurišićeva 6). Okrugli stol organizira Otvorena medijska grupacija iz Zagreba s partnerima Udrugom Roma Zagreba i Zagrebačke županije, Centrom za kulturne djelatnosti iz Zagreba, Gospodarskom školom Čakovec i OŠ August Cesarec iz Zagreba. Bit će prikazani animirani film "Mašta povezuje ljude", koji je nastao u suradnji s učenicima OŠ August Cesarec iz Zagreba i dokumentarni film "Možeš ti to", nastao u suradnji s učenicima Gospodarske škole Čakovec, snimljenog u romskom naselju Kuršanec. Na okruglom stolu će sudjelovati saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, pomoćnica pročelnika za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Elizabeta Knorr, Mila Tatović Ramljak iz Otvorene medijske grupacije, Ivana Kostić iz Centra za kulturne djelatnosti, redatelj dokumentarnog filma "Možeš ti to" Radoslav Pažameta te Klaudia Oršoš, učenica Gospodarske škole Čakovec.

09. svibanj 2024 00:28