Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

07. Travanj 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za petak, 7. travnja:

ZAGREB – Nastavak Treće sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Svetog Marka 6).

ZAGREB - Konferencija za novinare Ustavnog suda na kojoj će biti objavljene odluke o ustavnosti izmijenjenih zakona o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama, odnosno konverziji ‘švicarca‘ te o zakonu o lokalnim izborima. Nedavno donesene odluke o suglasnosti s Ustavom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, Zakona o kreditnim institucijama, odnosno zakona o konverziji švicarca te dopunjenog Zakona o lokalnim izborima objavit će predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović (11 sati, Ustavni sud, Trg sv. Marka 4).

ZAGREB - Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ za razdoblje 2014. - 2020., (10 sati, Velika dvorana Ministarstva zdravstva, Ksaver 200a). Potpisnici Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava su ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić., v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar te predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Trpimir Goluža, a bit će nazočan i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.

ZAGREB - Okrugli stol "Cijepljenje: Istine vs. zablude" u organizaciji Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te u suradnji sa Školom narodnog zdravlja "Andrija Štampar", na kojem će se raspravljati o najvažnijim medicinskim i pravnim aspektima cijepljenja (13 sati, Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Rockefellerova 4). Okupiti će se predstavnici institucija, organizacija i pojedinici ključni za raspravu o cijepljenju, od predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u segmentu zdravstva, nadležnih regulatornih tijela, Svjetske zdravstvene organizacije, stručnih liječničkih društava, do stručnjaka medicinskih i pravnih fakulteta te predstavnike udruga pacijenata i dr. Sup će završiti prihvaćanjem Deklaracije o cijepljenju.

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu bi nakon četiri godine od početka suđenja, trebala biti objavljena presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu i njegovim suoptuženicima u slučaju Planinska. Uskok tvrdi da je država u tom slučaju oštećena kada je ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanović 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke tadašnjeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Fiolića. Temeljem Fiolićevog i Čobankovićevog priznanja tužiteljstvo tvrdi da je Sanader nakon te transakcije od Fiolića primio 17 milijuna kuna provizije. Bivši premijer od početka postupka odbacuje sve optužbe i kaže da je riječ o kolopletu namještenih inkriminacija do kojih je Uskok došao ucjenjivanjem njegovih suoptuženika (9 sati, Županijski sud u Zagrebu, Zrinjevac 5).

ZAGREB – Svečanost središnjeg obilježavanja Svjetskog dana Roma, u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, te u suradnji s predsjednicima i predstavnicima VRNM županija, općina, gradova i romskih udruga (9,30 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske bratske zajednice 4).

ZAGREB – Konferencija za medije u organizaciji nastavnika Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu koji su nedavno stupili u štrajk (12 sati na Hrvatskim studijima, Borongajski kampus, Borongajska cesta 83d). Uz nastavnike Hrvatskih studija u štrajku, na konferenciji će sudjelovati i predstavnici Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

PULA - Na vojnom poligonu „Rt Kamenjak“ u Premanturi kraj Pule održat će se dan otvorenih vrata vojne vježbe „ŠTIT 17“ na kojem će biti izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i materijalno – tehničkih sredstava protuzračne obrane postrojbi Hrvatske kopnene vojske i Slovenske vojske. Međunarodna vojna vježba bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru "ŠTIT 17" je vježba s najdužom tradicijom u Oružanim snagama RH i održava se 23. godinu za redom (14,30 sati, vojni poligon "Rt Kamenjak", Premantura).

08. svibanj 2024 21:07