Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

15. Studeni 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za srijedu, 15. studenoga.

ZAGREB - Konferencija "Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija" u organizaciji Hrvatskih šuma i "Jutarnjeg lista" i uz potporu Ministarstva poljoprivrede, na kojoj će sudjelovati predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i potredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. (9,30 sati, Umjetnički centar "Lauba", Prilaz baruna Filipovića 23a). Predviđeno je i prigodno obraćanje predsjednice Republike. Uvodnu prezentaciju održat će načelnik stožera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ PZO) pukovnik Davor Turković. Na konferenciji će, uz ostale, sudjelovati i piloti Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ-a PZO-a, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader te Christophe Frerson, vatrogasni zapovjednik i savjetnik Vlade Republike Francuske. Cilj konferencije je rasprava ključnih tema vezanih uz organizaciju vatrogasnih postrojba, problematiku požara u 2017. te na koji način poboljšati preventivu požara i sanaciju opožarenih područja.

ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović uručit će odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske iz područja društvenih djelatnosti (13 sati, Ured predsjednice, Pantovčak 241). Predviđeno je prigodno obraćanje predsjednice Republike.

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Saborsko zasjedanje nastavlja se raspravom o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koje bi, kako ističu u Vladi, trebale pridonijeti većoj političkoj stabilnosti i boljoj suradnji predstavničkog i izvršnog tijela te boljem neposrednom odlučivanju građana, no oporba i dio javnosti zakon nazivaju ‘lex šerifom‘ jer će, smatraju, načelnici, gradonačelnici i župani postati nesmjenjivima. Predloženim izmjenama, tumače u Vladi, jača se neposredan utjecaj i odlučivanje građana jer su s dvanaest na šest mjeseci smanjeni rokovi u kojima se ne može raspisati referendum za opoziv općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika.

ZAGREB - Sjednica saborskog Istražnoga povjerenstva za Agrokor. Po predloženome dnevnom redu 4. sjednice toga povjerenstva iskazi svjedoka, odnosno njihovo saslušanje, bit će, među ostalim, po sljedećem rasporedu - bivši premijeri Franjo Gregurić (10 sati) i Zlatko Mateša u 13 sati (Hrvatski sabor, dvorana Ivana Mažuranića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Konferencija za novinare Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u povodu 1. Svjetskoga dana siromaha (10,30 sati, Branjugova ulica 1). Tom će prilikom ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar i pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Borna Puškarić najaviti obilježavanje Svjetskoga dana siromaha u Zagrebačkoj nadbiskupiji te predstaviti Caritasove aktivnosti u godini koja je na izmaku.

SPLIT - U sklopu Dana socijalne zauzetosti Franjevački institut za kulturu mira organizira Inicijativni skup za osnivanje Hrvatskoga savez za nedjelju. Franjevački institut za kulturu mira u studenome je pokrenuo manifestaciju Dani socijalne zauzetosti koja traje dva tjedna, od 5. do 19. studenoga, u sklopu koje je priređen bogat socijalno-kulturni programa. Inicijativni skup moderirat će novinarka i urednica na Radio Splitu Vedrana Krstić-Ivanišević, a na otvorenju govorit će fra Bože Vuleta iz Franjevačkog institut za kulturu mira, te Anita Šakić, projektna asistentica iz Zaklade Konrad Adenauer Stiftung u Zagrebu (16 sati, Put iza nove bolnice 10c). Bit će prikazan i dokumentarni film "Sedmi dan" i predstavljeni rezultati istraživanja (17 sati), a predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešmir Sever govorit će o stanju rada u Hrvatskoj (17,15 sati).

ZAGREB - Konferencija za novinare Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim" na kojoj će upozorili na postupak Ministarstva kulture koji stavlja u diskriminirajući položaj djecu s teškoćama čitanja i disleksijom (11 sati, prostorije Zaklade, Ulica Andrije Medulića 16). Zaklada smatra kako Ministarstvo kulture i Stručno povjerenstvo za dječju knjigu ne uvažavaju mišljenja Vijeća za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Komisije za knjižnične usluge osoba s invaliditetom i posebnim potrebama, te odbija otkup knjiga prilagođenih po načelu građe lagane za čitanje. Time, smatraju u Zakladi, ugrožava prava djece s teškoćama čitanja i disleksijom na jednakost i pristup literaturi. O postupku Ministarstva kulture govorit će pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, voditeljica Odsjeka za logopediju zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta dr. Draženka Blaži, profesorica logoped Željka Butorac iz Osnovne škole Marina Držića u Zagrebu i Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim"

Gospodarstvo:

ZAGREB - "Je li Jadranska regija slijedeća velika stvar za ulagače rizičnog kapitala?" naziv je konferencije koju organiziraju Američka gospodarska komora (AmCham) i Enterprise Investors, vodeći investicijski fond rizičnog kapitala s privatnom ponudom (private equity) u središnjoj i istočnoj Europi (9,00 sati, Hotel Westin, Izidora Kršnjavog 1).

ZAGREB - Konferencija "Uloga turizma u energetskoj tranziciji" raspravit će mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije u turizmu, ali i razloge zbog kojih taj prirodni potencijal još nije dovoljno iskorišten u Hrvatskoj (10,00 sati, Poslovni centar Forum Green Gold centar, Radnička cesta 50).

OSIJEK - Uvodna konferencija o projektu "Rekonstrukcija i opremanje hardverskog laboratorija Poduzetničkog inkubatora BIOS-a", u organizaciji Biosa i Grada Osijeka. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 5 milijuna kuna, a ukupna mu je vrijednost 6,17 milijuna kuna (11,00 sati, konferencijska dvorana A / Poduzetnički inkubator BIOS, J.J. Strossmayera 341).

25. travanj 2024 14:36