Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

20. Listopad 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za petak, 20. listopada.

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - Konferencije za novinare Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e s temom "Posljedice odluke Ustavnog suda na temelju koje će Fina ubuduće ovršenicima plijeniti cijelu plaću", koju će u Hrvatskom saboru voditi Goran Aleksić (10 sati, dvorana Ivana Kukuljevića, Hrvatski sabor, Trg Sv. Marka 6).

OSIJEK - Hrvatska Paneuropska unija u suradnji s Međunarodnom paneuropskom unijom organizira međunarodnu konferenciju "Raspad carstava - totalitarni poretci - Drugi svjetski rat - Stvaranje Europske unije i schengenske Europe" (16 sati, Filozofski fakultet,  Lorenza Jagera 9). Na konferenciji će se raspravljati o stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata, a cilj je osvijetliti suvremena gibanja i perspektive te raspravljati o tome što je pravi paneuropski odgovor na aktualne izazove u EU i Europi.

ZAGREB - Udruga U ime obitelji organizira Treću međunarodnu konferenciju "Obitelj i škola - ključ slobode od ovisnosti", pod  visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović (Plaza Event Centar, Slavonska 6/2). Sudionici će čuti izlaganja 26 domaćih i inozemnih stručnjaka o temama kao što su izazovi u odgoju i zaštiti djece od ovisnosti, kako prepoznati ovisnost o internetu, koliko vremena dopustiti djeci da provode ispred ekrana, kako se odnositi prema izlascima i konzumiranju alkohola djece i mladih, kako zaštitit dijete od pornografije itd, a o svojim iskustvima govorit će i bivši ovisnici iz terapijskih zajednica.

ZAGREB - Centar za mirovne studije i Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracije održat će konferenciju u povodu završetka dvogodišnjeg  projekta  "Protiv rasizma i ksenofobije – za jednakost izbjeglica i etničkih manjina". Projekt je financiran sredstvima instrumenta IPA 2012 "Organizacije civilnoga društva  - Mehanizmi unutarnje kontrole za očuvanje standarda EU". Rezultate istraživanje o stavovima i percepciji domaće javnosti o nacionalnim manjinama, izbjeglicama i migrantima predstavit će Vedrana Benčić i Viktor Koska, a nakon toga će se održati panel diskusija pod nazivom "Prakse i metode u borbi protiv rasizma i ksenofobije" (12 sati, Fakultet političkih znanosti, Lepušićeva 6).

ZAGREB -  U povodu Europskog dana statistike u prostorijama Visokog učilišta Algebra bit će predstavljen projekt Statistička olimpijada (12 sati, dvorana Steve Jobs, Ilica 242, ulaz iz Domobranske ulice).  Statistička olimpijada natjecanje je koje se po prvi puta organizira u Hrvatskoj u sklopu Eurostatovog projekta, a namijenjeno je svim srednjoškolcima od 14 do 18 godina.

Gospodarstvo:

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prisustvovat će potpisivanju ugovora o financiranju iz mjere M4 "Ulaganja u fizičku imovinu" Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. vrijednih 343 milijuna kuna, koje će s korisnicima potpisati ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić. Izjave za medije predviđene su nakon potpisivanja, oko 13,00 sati. (potpisivanje ugovora u 12,30 sati, Kino dvorana - Gospodarski klub (istočni ulaz), Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorit će Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka, koji se održava u sklopu Sajmova zdravog življenja i sajma pčelarstva-Apitera, a organiziraju ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski pčelarski savez s ciljem promocije domaće proizvodnje meda (10 sati, Velika dvorana Paviljona 5 Zagrebačkog velesajma). Nakon toga, sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem otvorit će Sajmove zdravog življenja (Paviljon 5 Zagrebačkog velesajma u 11 sati) te Dane lova i ribolova (Paviljon 7 u 11,30 sati).

SPLIT - Predstavljanje kapitalnog projekta za Split, čijom će realizacijom u prostorima bivšeg OH doma u Spinutu nastati suvremeni tehnološki park u kojem će se otvoriti 140 novih radnih mjesta za start-upove iz IT i drugih tehnologija. O fazama razvoja projekta, rokovima završetka i ostalim detaljima na svečanom otvaranju govorit će autor i voditelj projekta Krešimir Budiša, a nazočit će i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara te rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović. Uz ostale, svoja će poslovna iskustva podijeliti i Mate Rimac iz Rimac automobila te Mateo Perak iz Profica (10 sati, Veliki amfiteatar Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), Ruđera Boškovića 32).

26. travanj 2024 12:33