Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

06. Listopad 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za petak, 6. listopada:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelovat će na svečanoj promociji odgojitelja, učitelja i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika. U zvanje mentora i savjetnika bit će promovirano 615 odgojno-obrazovnih radnika iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, glazbenih i plesnih škola (11 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske Bratske Zajednice 4) .

ŠIBENIK - U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održat će se uvodna konferencija manifestacije "Dani regionalnoga razvoja i EU fondova". Uz ministricu Gabrijelu Žalac, uvodne govore ima će župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, voditelj Predstavništva Europske komisije u RH Branko Baričević i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić. Na konferenciji će se svečano potpisati Sporazum o suradnji s regionalnim koordinatorima ukupne vrijednosti 21 milijun kuna, dok će resorni ministri predstaviti aktualne mogućnosti financiranja iz EU fondova (10 sati, Konvencijski centar Šibenik, Resort Solaris).

ZAGREB - U povodu obilježavanja Svjetskog dana dostojanstvenog rada, 7. listopada, Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SMH-IS), udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), organizira konferenciju za novinare na temu "Gdje je nestao dostojanstveni rad u metalskoj industriji", s obzirom da su u tom sektoru 40-satno radno vrijeme, ugovori o radu na određeno vrijeme i preraspodjela radnog vremena pravila, a ne iznimke, dok plaća radnika za puno radno vrijeme nije dostatna ni za financiranje osobnih potreba za pola mjeseca. O tome će govoriti Vedran Dragičević, predsjednik SMH-IS-a, i njegova pomoćnica Vesna Mlinarić (9,30 sati, Radnički dom, Trg kralja P. Krešimira IV br. 2, dvorana 427).

ZAGREB - Organizacijski odbor za pokretanje inicijative održavanja referenduma o izboru zastupnika u Hrvatski sabor održat će konferenciju za novinare na kojoj će članovi Odbora, među kojima i Anto Đapić, objasniti razloge svoje inicijative (12 sati, hotel "Panorama", Trg Krešimira Ćosića 9).

ZAGREB - Počinje peto izdanje konferencije Croatia Waste Expo, stručno-poslovne manifestacije u organizaciji Poslovnog dnevnika posvećene biznisu gospodarenja otpadom i otpadnim vodama. Ovogodišnju konferenciju otvorit će Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika i Mile Horvat, državni tajnik pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike RH, nakon čega će uslijediti prezentacije i panel diskusije (10 sati, Mala dvorana Vatroslava Lisinskog, Trg Stjepana Radića 4).

Gospodarstvo:

RABAC - Ovogodišnji, 22. susret ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK) održava se u Rapcu, a tijekom dvodnevnog skupa sudionici će razmotriti brojne teme vezane uz ribarsku djelatnost. Uz raspravu o aktualnom stanju i perspektivi razvoja hrvatskog ribarstva, raspravljat će se primjerice i o temama kao što su Operativni program za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014. - 2020. godine, novi zakon o morskom ribarstvu i inspekcijski nadzor u ribarstvu, regulacija ribolova u Jabučkoj kotlini, stanje marikulture u Hrvatskoj, s naglaskom na školjkarstvo i drugo (organizatori za 12,30 sati najavljuju konferenciju za novinare, hotel Valamar Bellevue).

ZAGREB - Zagrebačkim gradskim prijevozom u prvoj je polovici ove godine prevezeno 149,7 milijuna putnika, što je 0,9 posto više nego u isto vrijeme lani, a krajem lipnja je gradski prijevoz imao 3.727 zaposlenih, što je na godišnjoj razini porast za 1,4 posto, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

26. travanj 2024 10:07