Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

22. Rujan 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za petak, 22. rujna.

ZAGREB - Nastavak 5. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg svetog Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (u 15 sati, u Banskim dvorima, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će programu svečane prisege 15. naraštaja kadeta te obilježavanju početka nove akademske 2017./2018. godine na Hrvatskome vojnom učilištu (HVU) "Dr. Franjo Tuđman". Predviđeno je i prigodno obraćanje hrvatske predsjednice (10 sati, Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman, Ilica 256b; predstavnici medija trebaju doći do 9,45 sati, a dolazak najaviti časniku za odnose s javnošću HVU-a pukovniku Zdravku Lovašenu na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ).

ZAGREB - Okrugli stol o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Priređen je u sjećanje na tragično ubojstvo triju žena - sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice koje je, tijekom održavanja brakorazvodne parnice na Općinskom sudu u Zagrebu 22. rujna 1999. počinio suprug stranke u postupku. Cilj okrugloga stola je raspraviti odgovornost društva u zaštiti ljudskih prava žena te izazove i obveze u zaštiti žena žrtava nasilja i postizanju pune ravnopravnosti žena i muškaraca. Nazočnima će se prigodnim govorom obratiti ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. O problematici nasilja nad ženama s aspekta rada policije, s posebnim osvrtom na prevenciju, govorit će policijska službenica za prevenciju Ministarstva unutarnjih poslova Marija Goatti, a iskustva i izazove u radu sa ženama žrtvama obiteljskoga nasilja predstavit će predsjednica Ženske grupe Karlovac "Korak" Mirjana Duduković. Okrugli stol moderirat će sutkinja Visokoga prekršajnog suda RH i stručnjakinja iz područja zaštite od nasilja u obitelji Branka Žigante Živković (13 sati, dvorana Europskoga doma, Jurišićeva 1/I.)

ZAGREB - Konferencija za novinare Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara (HSS MS- MT) vezana uz potpunu privatizaciju primarne zdravstvene zaštite koju je najavio ministar zdravstva Milan Kujundžić. Tema konferencije je "Privatizacija primarne zdravstvene zaštite? Kakva nas zdravstvena očekuje - medicinskih sestara sve manje!". Na konferenciji će biti članovi toga sindikata iz cijele Hrvatske, a uvodno će gvoriti predsjednica Glavnoga vijeća Anica Prašnjak i članovi Sindikata (11 sati, prostorije Ugostiteljsko turističkog učilišta, Kombolova 2).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu održavanja 6. godišnje konferencije udruga pacijenata iz južne Europe koji boluju od reumatoloških i mišićno-skeletnih bolesti koja se održava u petak i subotu, 22. i 23. rujna, u organizaciji Agore - krovne organizacija koja okuplja udruge pacijenata radi osnaživanja lokalnih tj. nacionalnih udruga kako bi osigurali i promijenili kulturne stavove prema reumatskim i mišićno-skeletnim bolestima i omogućili pacijentima da žive neovisno i postanu dio procesa donošenja odluka. Od reumatoidnog artritisa u Hrvatskoj boluje oko 45.000 ljudi, od ankilozantnog spondilitisa oko 25.000 te od psorijatičnog artritisa oko 32.000 ljudi. Na konferenciji za novinare sudjelovat će predsjednica Agore Souzi Makri i predsjednik Hrvatske lige protiv reumatizma prim. dr. sc. Frane Grubišić. Glavne teme konferencije su pak personalizirani pristup oboljelima i kvaliteta života oboljelih, problemi s kojima se susreću i mogućnosti liječenja koje su im na raspolaganju (10,30 do 10,55 sati, hotel Westin, 17. kat, Izidora Kršnjavoga 1).

ZAGREB - Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović obići će štandove izlagača akcije Hrvatske gospodarske komore "Kupujmo hrvatsko" (13,00 sati, Trg bana Josipa Jelačića i Europski trg).

OSIJEK - Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić potpisat će u Osijeku ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac" (10 sati, upravna zgrada Osječko-baranjske županije). Prije potpisivanja ugovora potpredsjednica će se, u sklopu akcije "Sve na jednom mjestu" susresti s poduzetnicima kojima će, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, biti predstavljeni instrumenti unutarnjeg tržišta EU za lakše poslovanje gospodarstvenika (9 sati).

RIJEKA - Ministar turizma Gari Cappelli sastat će se s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom i njegovim suradnicima, a razgovarat će o projektu Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020. godine, suradnji na turističkoj komponenti projekta i sl. (10,15 sati predviđene su izjave za novinare, salon Grada Rijeke, Korzo 16).

26. travanj 2024 00:51