Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

21. Rujan 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za četvrtak, 21. rujna:

SPLIT – U Splitu će se održati tematska sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na temu “Stanje na požarištima u priobalju” (11 sati, Operativno vatrogasno zapovjedništvo priobalja u Divuljama). Domaćin tematske sjednice je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Na sjednici će uz članove Odbora sudjelovati i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić i načelnik Sektora – glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.

ZAGREB – U organizaciji Vijeća mladih predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović održat će se okrugli stol na temu “Biti mladi povratnik i živjeti u Hrvatskoj” (11 sati, Pantovčak 241). U raspravi, uz predsjednicu Republike sudjelovat će predstavnici resornih ministarstava i drugih nadležnih institucija te mnogi mladi povratnici iz iseljeništva koji žive, rade ili se školuju u Hrvatskoj. Predstavnici medija trebaju u Ured predsjednice doći do 10,30 sati.

ZAGREB – U Uredu predsjednice Republike održat će se Dan otvorenih vrata za iseljenike i hrvatske manjinske zajednice (18 sati, Pantovčak 241). Predviđeno je obraćanje predsjednice Republike i kratki prigodni program u kojem će sudjelovati i predstavnici iseljene Hrvatske i hrvatskih manjinskih zajednica. Predstavnici medija trebaju u Ured doći do 17 sati na ulaz Prekrižje.

ZAGREB – Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u suradnji sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava organizira informativne radionice u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Podrška programima usmjerenim mladima” u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020 (11 sati, prostorije Kongresnog centra Forum, Radnička cesta 50). Radionicu će otvoriti ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Ukupna vrijednost poziva je 12 milijuna kuna, a informativne radionice su namijenjene potencijalnim prijaviteljima na poziv, odnosno udrugama (savezima, mrežama, koordinacijama i dr.) koje djeluju u području rada s mladima i za mlade te jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kao i njihovim partnerima na projektu (udruge, savezi, mreže, koordinacije udruga, javne ustanove i zaklade). U okviru ovog poziva, fokusiranog na povećanje socijalnog uključivanja mladih, financirat će se projekti koji će doprinijeti kvalitetnom provođenju slobodnog vremena mladih, povećanju informiranosti mladih i pružanju usluga savjetovanja o temama relevantnim za mlade, zatim prevenciji nasilja među mladima, unaprjeđenju razvoja socijalnih vještina i kompetencija koje pridonose konkurentnosti na tržištu rada i socijalnom uključivanju mladih, kao i poticanju aktivnog sudjelovanje mladih u društvu.

ZAGREB – Na dnevnom redu prve sjednice Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine bit će prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku, za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske (10 sati, Stara gradska vijećnica, dvorana D, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5).

VELIKI BUKOVEC – Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić zajedno će s korisnicima potpisati Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja” (9 sati, Osnovna škola Veliki Bukovec, Dravska ulica 42). Riječ je o projektima Energetska obnova zgrade OŠ Franje Serta na adresi Ljudevita Gaja 15, Bednja, Energetska obnova zgrade Srednje škole Novi Marof na adresi Zagorska 22, Novi Marof i Energetska obnova zgrade Osnovne škole Veliki Bukovec na adresi Dravska ulica 42, Veliki Bukovec. Događaju će prisustvovati i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

ZAGREB – U sklopu Odjela za kliničku prehranu Klinike za unutrašnje bolesti Kliničkoga bolničkog centra Zagreb bit će otvorena prva Jedinica za liječenje zatajenja crijevne funkcije u Hrvatskoj (10 sati, KBC Zagreb, Edukacijski centar, dvorana Botteri; Zavod za gastroenterologiju i hapatologiju i Odjel za kliničku prehranu, Kišpatićeva 12). Događaju će prisustvovati ministar zdravstva Milan Kujundžić, posebni savjetnik predsjednice Republike Tomislav Madžar, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić. Predavanje će tim povodom održati profesor Loris Pironi, voditelj Centra za liječenje zatajenja funkcije crijeva u Sveučilišnoj bolnici St. Orsola-Malpighi Hospital u Bologni i voditelj ESPEN Special Interest Group (SIG) in Acute Intestinal Failure (AIF) and Chronic Intestinal Failure (CIF).

ZAGREB – Dodjela Nagrade Soljačić te dodjela priznanja Ministarstva znanosti i obrazovanja i nagrada najboljim učenicima koji su ostvarili izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2016./2017(11 sati, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Multimedijalna dvorana, Donje Svetice 38). Nagradu najboljim maturantima zajednički će uručiti Marin Soljačić, utemeljitelj Nagrade i donator, profesor na Odsjeku za fiziku na uglednome Massachusetts Institute of Technology (MIT) i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Nagradu u iznosu od 5000 američkih dolara osvojio je Petar Suman iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu ostvarivši najbolji rezultat na ispitima iz matematike, fizike i hrvatskoga jezika na višoj (A) razini. Novčanim iznosom od 5000 kuna i posebnim priznanjem Ministarstvo će nagraditi učenika Karla Valentina Cihlara koji je ispite iz matematike i fizike također riješio sto posto, ali je pisao ispit iz hrvatskog jezika na osnovnoj (B) razini. Za izniman rezultat iz ispita hrvatskoga jezika, matematike i obveznoga stranog jezika na višoj, A razini, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradit će 20 maturanata i to novčanim iznosom od 2500 kuna te posebnim priznanjima za izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2016./2017.

ZAGREB - Predstavnici Udruge Franak na konferenciji za novinare će se osvrnuti na presudu Suda Europske unije, prema kojoj kod odobravanja kredita u stranoj valuti financijska institucija mora zajmoprimcu pružiti dovoljno informacija, uključujući moguće rizike i vjerojatnost njihova ostvarivanja, kako bi mogao donijeti razboritu i informiranu odluku. Te se informacije moraju odnositi ne samo na mogućnost aprecijacije ili deprecijacije valute kredita nego i na utjecaj koji promjene tečaja i povećanje kamatne stope u valuti kredita mogu imati na njegovo vraćanje (11 sati, Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5).

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora obilježit će 20. godišnjicu akcije Kupujmo hrvatsko i uporabe znaka hrvatske kvalitete. Ovogodišnja akcija u Zagrebu trajat će dva dana, 21. i 22. rujna od 9 do 20 sati. Na Trgu bana Josipa Jelačića i Europskom trgu akcija će okupiti odabrane izlagače čiji se proizvodi i usluge na domaćem tržištu odlikuju vrhunskom kvalitetom (11 sati, pozornica na Trgu bana Josipa Jelačića).

27. travanj 2024 00:55