Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Obilježavanje Dana antifašističke borbe

22. Lipanj 2018.

Najavljujemo važnije događaje za petak, 22. lipnja:

ŠUMA BREZOVICA/SISAK - Svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska počet će u 10,30 sati u šumi Brezovici. U sklopu svečanosti bit će položeni i vijenci kod spomenika Prvom sisačkom partizanskom odredu. Na svečanosti će biti izaslanik predsjednice Republike međimurski župan Matija Posavec i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a izaslanstva Grada Zagreba, Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske položit će zajednički vijenac. U poslijepodnevnim satima u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku na adresi Šetalište Vladimira Nazora 12, s početkom u 16 sati, bit će održana projekcija dugometražnoga dokumentarnog filma "Neželjena baština" redateljice i scenaristice Irene Škorić. Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovici kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.

ZAGREB - Svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske, Lige antifašista RH, udruga civilnog društva i političkih stranaka počet će u 19,30 sati na Trgu Republike Hrvatske. Osim svečanog obilježavanja Dana antifašističke borbe, sudionici će izraziti protivljenje zbog toga što je 31. kolovoza prošle godine promijenjeno dotadašnje ime toga trga - Trg maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, a poručit će i da se ne mire s tom promjenom naziva. Bit će priređen raznovrstan kulturno-umjetnički program koji će potrajati do 22 sata, a u zrak će se puštati i baloni s porukama.

JAZOVKA - 28. spomen pohod na Jazovku u organizaciji Hrvatskoga obrednog zdruga (HOZ) Jazovka u znak počasti poginulima na Bleiburgu, Križnom putu, Jazovki, Vukovaru, Srebrenici i sudištima poput haaškoga. Pokroviteljica pohoda je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon postroja, povorka će u 10 sati krenuti iz Sošica prema Jazovki gdje će u 11,30 sati svetu misu zadušnicu služiti biskup križevački mons. Nikola Kekić. Nakon svete mise, slijedit će govori, a spomen-pohod završit se polaganjem vijenaca i svijeća. Jazovka je poznata kao mjesto masovnog ubojstva Hrvata tijekom i nakon završetka Drugoga svjetskog rata koje su počinili partizani. Žrtve su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli iz bolnica 1945. Povjesničar Josip Jurčević iznio je podatak o 476 kostura koji su do danas pronađeni.

16. svibanj 2024 02:12