Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Prosvjed umirovljenika

10. Listopad 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za utorak, 10. listopada:

ZAGREB - Prosvjed umirovljenika „Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti“ u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske, održat će se u šest hrvatskih gradova.  Središnji prosvjed je u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića (12 sati, kod Manduševca). Također, posvjedi će se u 12 sati održati  u Puli (Trg Portarata), Splitu (Zapadna obala), Osijeku (Trg slobode) i Slavonskom Brodu (Korzo), te u 16 sati u Zadru (Poljana Pape Ivana Pavla II.). Nakon dvije godine intenzivne borbe za zaustavljanje siromaštva, umirovljenici nemaju vremena za čekanje. Ljudi koji su izgradili ovu zemlju, a mnogi i sudjelovali u obrani, sada su siromašni i poniženi, a političke elite ih marginaliziraju i tretiraju kao društveni teret. Ponijeli su teret rata i recesije na svojim leđima i sada im je ustegnuto pravo na dijalog i suodlučivanje, a gotovo ih polovica prima mirovine ispod hrvatske linije siromaštva od 2.085 kuna, kaže se u obrazloženju sindikata. I dok su se u dvije godine promijenila četiri resorna ministra, umirovljenici i starije osobe i dalje žive u bijedi, bez ikakve brane rastućem siromaštvu. Vrijeme je da kažu dosta i izbore se za dostojanstvenu starost, kaže se u obrazloženju sinidkata.

ZAGREB - U sklopu projekta ProMikro počele su edukacije učitelja na mikroračunalima. Tim povodom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, osnivači Instituta za razvoj i inovativnost mladih Rujana i Nenad Bakić te predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić posjetit će Osnovnu školu Julija Klovića i sudionike edukacije (16,15 sati, Nova cesta 133). ProMikro je zajednički projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja, Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM i CARNet-a. Cilj ovog projekta je uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala. Projekt ima potporu HUP-a koja osigurava sredstva za edukaciju učitelja za korištenje mikroračunala. U projekt je uključena i Hrvatska pošta koja je besplatno distribuirala mikroračunala. Na Javni poziv za sudjelovanje u projektu ProMikro prijavilo se 83 posto svih osnovnih škola koje izvode nastavu 6. razreda.

ZAGREB - Na konferenciji za novinare Živog zida, predsjednik stranke i saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić govorit će o financijskim izvješćima Agrokora i o osnivanju istražnog povjerenstva o Agrokoru (12 sati, prostorije stranke, poslovni toranj Zagrepčanka 16. kat, Savska 40).

ZAGREB - Hrvatski savez udruga invalida rada - HSUIR obilježava 50 godina uspješnog rada i djelovanja pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, supokroviteljstvom ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (10 sati, Hotel „The Westin“,  Izidora Kršnjavog 1). Svečanost će uveličati predsjednica Republike Hrvatske Grabar Kitarović, ministrica Murganić i gradonačelnik Bandić. HSUIR djeluje od 1967. godine i okuplja 36 temeljnih udruga, s više od 27.000 članova.

ZAGREB - Konferencija za medije u povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke (11 sati, Klinički bolnički centar Zagreb, Edukacijski centar Istok, dvorana IV, I kat, Kišpatićeva 12). Sudjelovat će zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb i predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb  Stjepko Pleština, pročelnica poliklinike za onkologiju Natalija Dedić Plavetić, voditeljica Odjela za tumore dojke Paula Podolski, te predstavnici Multidisciplinarnog onkološkog tima za bolesti dojke KBC-a Zagreb Jasminka Jakić-Razumović, Davor Mijatović, Mladen Duduković; voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge Sve za nju Ljiljana Vukota  i psihoterapeutkinja Milana Vlaović.

ZAGREB - Konferencija za tisak Centra za mirovne studije i Centra za istraživanje korupcije iz Budimpešte (CRCB) na temu "Analiza koruptivnih rizika i društvenog gubitka u javnim nabavama Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga (11 sati, u dvorani Kuće ljudskih prava, Selska cesta 112a). Bit će predstavljeni rezultati dubinske analize javnih nabava Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga u razdoblju 2011.-2016. godine, koju je proveo Centar za mirovne studije u suradnji s budimpeštanskim Centrom za istraživanje korupcije (CRCB). Govorit će voditelj istraživanja Istvan Janos Toth i  Miklos Hajdu iz Centra za istraživanje korupcije i Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, suvoditeljica istraživanja na projektu Javni interes nije na prodaju.

VARAŽDIN - Konferencija za novinare župana Varaždinske županije Radimira Čačića (11 sati, mala dvorana Županijske palače, Franjevački trg 7) na kojoj će, kako se najavljuje, župan Čačić prezentirati javno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, sa ciljem sprečavanja daljnjih opstrukcija potpredsjednika Vlade Predraga Štromara.

Gospodarstvo

ZAGREB - "Ususret jedinstvenom regionalnom tržištu" - tema je ovogodišnje, pete konferencije Energy Market Forum 2017. Neke od tema o kojima će razgovarati čelnici vodećih kompanija na hrvatskom energetskom tržištu, predstavnici državnih institucija, regulatornih tijela i znanstvene zajednice su i ususret novom tržištu plina, električna energija i četiri godine otvorenog tržišta te obnovljivi izvori (9,45 sati, Kongresni centar Forum, Radnička cesta 50).

26. travanj 2024 07:29