Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Rasprava o gospodarskom i trgovinskom sporazumu CETA

29. Lipanj 2017.

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavlja 4. sjednicu raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o potvrđivanju Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između Kanade i EU i njezinih država članica. Sveobuhvatnim sporazumom o trgovini i ulaganjima želi se stvoriti međunarodno pravni okvir za jačanje trgovinskih i gospodarskih odnosa između EU i njezinih država članica i Kanade, navodi se u obrazloženju prijedloga. Sporazumom će se, navodi se, stvoriti nove prilike za trgovinu i ulaganja između EU i Kanade zbog poboljšanog pristupa tržištu roba i usluga, unaprjeđenjem pravila u trgovini za gospodarske subjekte uz transparentne propise koje donose javna tijela stranaka Sporazuma. Tim zakonom potvrdio bi se Sporazum kako bi njegove odredbe, u smislu članka 141. Ustava RH, postale dio unutarnjeg pravnog poretka RH (9,30 sati, Trg Svetog Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (10 sati, u Banskim dvorima).

ZAGREB -  Konstituirajuća sjednica zagrebačke Gradske skupštine (10 sati, Starogradska vijećnica, Ćirilometodska 5). Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice bit će, nakon utvrđenog kvoruma - Izbor Mandatnog povjerenstva; Izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Gradske skupštine, utvrđivanje člana Gradske skupštine koji će predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika, te svečana prisega članova Gradske skupštine; Izbor Odbora za izbor i imenovanja; te  Izbor predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine. Do određivanja osobe koja će predsjedati sjednicom do izbora predsjednika Gradske skupštine, sjednicu će voditi tajnica Gradske skupštine Grada Zageba Mirjana Lichtner Kristić.

ZAGREB - U Dvorani A Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu GONG će predstaviti rezultate istraživanja fenomena "zarobljavanja države" u Republici Hrvatskoj, koji se odnosi na političko i regulatorno umrežavanje moćnih pojedinaca, grupa i mreža koje prisvajaju i/ili koriste sustav ili dio sustava radi ostvarivanja partikularnih interesa i kontrole nad javnim institucijama, uslugama i resursima. Istraživanje publicirano u studiji "Naša zarobljena mista" predstavit će članovi istraživačkog tima Nives Miošić-Lisjak i Siniša Zrinščak. Osvrt na istraživanje dat će predstojnik Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić i profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Nenad Zakošek (od 12 do 14 sati, Lepušićeva ul. 6,). Raspravu koja će uslijediti moderirat će  Dragan Zelić iz GONG-a.

02. svibanj 2024 07:54