Korona i biznis
14. veljača 2018.

Danas u Hrvatskoj - Sabor odlučuje o novom zakonu o poljoprivrednom zemljištu

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 14. veljače 2018.:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskoga sabora. Hrvatski sabor trebao bi u srijedu nastaviti sjednicu glasovanjem o raspravljenim zakonima, te u dnevni red uvrstiti završnu listu za izbor predsjednika i četiriju članova novoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, staromu je mandat istekao u nedjelju, 11. veljače. Jedan od zakona o kojima bi trebao odlučivati je novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim se ovlast raspolaganja državnom zemljom vraća gradovima i općinama, a prestaje postojati agencija osnovana za te poslove (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Konferencija za medije saborskoga zastupnika Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) na temu "Zaustavljanje gradnje Asfaltne baze i sprječavanje puštanja u pogon" (11 sati, dvorana Ivana Kukuljevića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Na konferenciji će govoriti i podupiratelji inicijative "Stop Asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici" Stanko Uršić, Josipa Juričev Sudac, Jozo Ezgeta i članovi inicijative Suzana Deverić, Antonija Radoš Šimac, Krešimir Smolković, Mijo Jakunić i  Michael Stepanić.

ZAGREB - Konferencija za novinare na kojoj će predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstaviti online platformu za javno i potpuno transparentno praćenje procesa obrazovne reforme pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja (10 sati, Središnji ured HNS-a, Kneza Mislava 8).

OPATIJA - Dvodnevni državni stručni skup za ravnatelje srednjih strukovnih škola pod nazivom "Uloga ravnatelja u osuvremenjivanju strukovnog obrazovanja (hotel 4 Opatijska cvijeta). Ravnateljima srednjih strukovnih škola će se obratiti eminentni stručnjaci iz područja gospodarstva i obrtništva, stručnjaci iz nadležnih državnih agencija te ravnatelji srednjih strukovnih škola.

PULA - IDS će podjelom prigodnih paketa diljem istarskih gradova obilježiti 28. godišnjicu osnutka IDS-a i simbolično Dan zaljubljenih. Predsjednik IDS-a Boris Miletić i potpredsjednik Valter Flego dijelit će prigodne pakete na tržnici u Puli s početkom u 10,30 sati.

ZAGREB - Konferencija za novinare građanske inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom" vezano uz problem rješavanja smještaja korisnika Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" i njegovih slijepih i slabovidnih korisnika (11,30 sati, ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Trg Nevenke Topalušić 1). Prije toga članovi te građanske inicijative u 10 sati održat će sastanak s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadom Murganić vezano uz traženje rješenja za korisnike centra "Vinko Bek".

ZAGREB - Sindikat organizacije radnika Croatia Airlines (ORCA) sastat će se s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem kako bi mu izrazili zabrinutost za opstojnost i poslovnu budućnost Croatia Airlinesa te posredno za  opstojnost i budućnost svojih radnih mjesta (14 sati, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Prisavlje ul. 14).

ZAGREB - Konferenciju "Impact 2018" bubnjanjem će otvoriti gluhi štićenici doma Slava Raškaj iz orkestra "Dobre vibracije" (9 sati, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17). Na dvodnevnoj konferenciji nastupit će više od 50 govornika iz organizacija, kampanja i fondova usmjerenih na društveno korisno djelovanje. Na konferenciji će biti uručene nagrade najboljim društveno odgovornim kampanjama koje su obilježile 2017. iz Hrvatske i Srbije a najbolji društveni poduzetnici iz čitave regije natjecat će se za investicije pred predstavnicima fondova koji potiču društveno odgovorne projekte.

ZAGREB - Okrugli stol na temu "Zajedničkim koracima do cilja" (11 sati, Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27). Okrugli stol, u povodu obilježavanja 15. veljače - međunarodnoga Dana djeteta oboljelog i liječenog od malignih bolesti, organizirasplitski Klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti "Sanus".

ZAGREB - Na forumu Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima, Ekonomskog fakulteta i Hanza medije "Financije za svakoga" bit će predstavljeno istraživanje o razlikama financijske pismenosti ovisno o geografskom području i dobnoj skupini. Forum bi, kako je najavljeno, trebao otvoriti ministar financija Zdravko Marić (10,00 sati, knjižnica Ekonomskog fakulteta, Trg Johna Kennedyja 6).

ZAGREB - Šesta međunarodna hotelsko-investicijska konferencija Adria Hotel Forum (AHF) 14. i 15. veljače okupit će brojne svjetske i domaće stručnjake, investitore i konzultante koji će uz glavnu temu "Naša vlastita odgovornost" raspraviti nove trendove u hotelskoj industriji, kako na to utječe geopolitička situacija u Europi te druge aktualnosti (9,00 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Zagrebačka burza će na skupu u HGK predstaviti Progress tržište, platformu za financiranje malih i srednjih tvrtki putem Zagrebačke burze. Progress omogućava poduzećima priliku za rast prikupljanjem sredstava bez obveze povrata i prodaje većinskog udjela, uz širenje baze investitora, a time bi se poduzećima osigurala i veća vidljivost prema investicijskoj javnosti te lakši eventualni plasman novih financijskih instrumenata (10,00 sati, Vijećnica Hrvatske gospodarske komore, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - Poslovodstvo Vipneta na konferenciji za medije predstavit će dostignuća u primjeni mobilnih i fiksnih tehnologija iduće generacije te rezultate istraživanja zadovoljstva korisnika (12,30 sati, City Plaza centar, Slavonska avenija 6).