Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Sabor raspravlja o POS-u, Vlada se bavi kulturom

07. Lipanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 7. lipnja:

ZAGREB - Nastavak 8. sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Zastupnici će raspravljati o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji (POS) kojim se želi pokrenuti novi program stambenog zbrinjavanja radi zadržavanja i privlačenja deficitarnih kadrova, u prvom redu na nedovoljno razvijenim područjima, te urediti najveća prodajnu cijenu POS-ova stana i građevinskog zemljišta. Kao jedna od najvažnijih stavki zakonskih izmjena izdvaja se osiguravanje stanova osim državnim službenicima i namještenicima i javnim službenicima za potrebe obavljanja službe izvan mjesta prebivališta te za osiguranje zapošljavanja deficitarnog kadra u javnim službama, a to se posebno odnosi na nedovoljno razvijena hrvatska područja.

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (9 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Vlada RH bi trebala potvrditi konačne prijedloge četiriju novih zakona iz područja kulture - Zakona o muzejima, Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, Zakona o audiovizualnim djelatnostima te revidiranu Konvenciju Vijeća Europe o kinematografskoj koprodukciji, koji će omogućiti učinkovitiju djelatnost u svim obuhvaćenim segmentima kulture.

VARAŽDIN - Okrugli stol o budućnosti obrazovanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u organizaciji Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS). Na okruglom stolu o budućnosti obrazovanja sudjelovat će ministrica znanosti i obrazovanja dr. Blaženka Divjak, te panelisti- dekani fakulteta i ravnatelji škola. Moderator okrugloga stola bit će je dr. Igor Klopotan. Okrugli stol počet će u 17 sati u prostorijama Palače Herzer, Franjevački trg 10, a izjave za medije predviđene su u 16,45 sati.

ZAGREB - Održat će se 10. konferencija ILCAD (International Level Crossing Awareness Day - Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima) koja je ove godine usmjerena na sigurnost mladih na željezničko-cestovnim prijelazima. Konferenciju organizira Međunarodna željeznička unija (UIC) koja je suorganizaciju jubilarne konferencije i domaćinstvo prepustila Hrvatskoj -  HŽ Infrastrukturi d.o.o. i Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Na konferenciji će se, uz visoke predstavnike pokrovitelja konferencije - predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova, okupiti međunarodni i domaći stručnjaci iz željezničkoga prometa i industrije, cestovnoga prometa, institucija vezanih uz promet, akademske zajednice te brojni partneri iz područja prometa i sigurnosti u prometu iz 28 zemalja svijeta. Stručnjaci će predstaviti tehnološka rješenja za unaprjeđenje sigurnosti i različite načine dodatnog osvještavanja javnosti, osobito mladih, te o odgovornome ponašanju na križanjima pruga i cesta. Izjave za novinare predviđene su u sklopu službenoga dijela konferencije u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, od 10,45 do 11,15 sati. Drugi dio konferencije namijenjem je građankama i građanima Zagreba, osobito djeci i mladima za koje će se na protoru ispred Muzeja Mimare od 12 do 19 sati organizirati edukativno-preventivni program.

RIJEKA - Konferencija za novinare Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod. Tema konferencije je "Iste kazne za nasilje nad učiteljima i liječnicima - (Izmjene Kaznenog zakona: za sprječavanje učitelja u obavljanju odgojno-obrazovne djelatnosti do tri godine, a za nanošenje tjelesne ozljede do pet godina zatvora). Na konfernciji će o navedenoj temi govoriti Hrvoje Tomljanović, predsjednik Županijskoga vijeća Sindikata Primorsko-goranske županije i predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod (11 sati, Dom sindikata Franjo Belulović, Krešimirova IV-sala B1).

ZAGREB - Putničke i rent a car agencije koje su imale programe za putovanja i najam vozila za Rusiju u povodu nastupa Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu većinom su rasprodale sve što su nudile, a interes je bio veći nego za prošlo SP u Brazilu, iako su u Rusiji cijene porasle. Iz zagrebačke agencije Ban Tours, koja je službena agencija Hrvatskog nogometnog saveza, doznaje se da su u potpunosti rasprodani charteri za pojedinačne utakmice grupne faze natjecanja, kao i za boravak u Rusiji tijekom odigravanja utakmica protiv Nigerije i Argentine. I pulska turistička agencija Uniline je, po riječima njezinog predsjednika Uprave Borisa Žgombe za Hinu, sto posto popunila charter letove za sve tri utakmice Hrvatske, u Kalinjingradu, Nižnjem Novgorodu i Rostovu.

ZAGREB - Na tehnološkoj konferenciji "Pametne zgrade budućnosti" u organizaciji tvrtke Siemens raspravit će se brojne teme oko digitalizacije i njezinog utjecaja na razna područja, uključujući zgradarstvo i druga (9,00 sati, hotel Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Obujam građevinskih radova u ožujku ove godine bio je za 0,7 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, a prema privremenim sezonski i kalendarski prilagođenim podacima u odnosu na veljaču je veći za 0,1 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Na godišnjoj je razini obujam radova izvedenih na zgradama u ožujku, u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, povećan za 9 posto, dok je na ostalim građevinama smanjen za 10,6 posto.

26. travanj 2024 23:34