Korona i biznis
09. srpanj 2019.

Danas u Hrvatskoj - Saborska rasprava o uvjetima suradnje HNB-a i ECB-a

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 9. srpnja:

ZAGREB - Ministar turizma Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić predstavit će na konferenciji za novinare rezultate turističkog prometa za prvih šest mjeseci ove godine (12,00 sati, Ministarstvo turizma, Prisavlje 14).

ZAGREB - Konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte i London Stock Exchange Group organizatori su konferencije "Capital Markets Day", posvećene financiranju instrumentima tržišta kapitala (9,30 sati, Hotel Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Hrvatski sabor u utorak nastavlja sjednicu raspravom o dopunama Zakona o kreditnim institucijama kojima se osiguravaju uvjeti za sklapanje bliske suradnje Hrvatske narodne banke (HNB) s Europskom središnjom bankom (ECB) u cilju približavanja uvođenju eura kao sredstva plaćanja u Hrvatskoj (9,30 sati, Trg Sv. Marka 6). Dopunjenim zakonodavnim okvirom, navodi se u obrazloženju zakonskog prijedloga, osigurat će se da HNB poštuje smjernice ili zahtjeve ECB-a te da pruža sve informacije o kreditnim institucijama sa sjedištem u Hrvatskoj koje ECB može zatražiti za provođenje sveobuhvatne procjene kreditnih institucija. Zastupnici će dati svoje mišljenje i o sudjelovanju Oružanih snaga RH u operacijama potpore miru „Sea Guardian“ u Sredozemlju, te "NATO misiji u Iraku", kao i u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Litvi i operaciji koalicijskih snaga „Inherent Resolve".

ZAGREB - U Središnjici HDZ-a održat će se zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a (18 sati, Trg žrtava fašizma 4).

NAŠICE - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prisustvovat će spaljivanju oduzetih droga u proizvodnim pogonima tvrtke Našicecement d.d. (10,55 sati, Tajnovac 1, Našice, mediji trebaju doći do 10,40.Okupljenima će se uvodno obratiti načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" Andreja Ledić, a potom će ministar Božinović u pogon na spaljivanje ubaciti prvi paket droge. Po završetku Božinović će u 11,15 sati dati izjavu za medije.

KARLOVAC - Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst posjetit će Karlovačku županiju gdje će se u Uredu župana, sastati sa županom Damirom Jelićem i suradnicima (10 sati, izjave u 10.45). Nakon toga američki će veleposlanik, kako je najavljeno iz županije, posjetiti Opću bolnicu Karlovac (11 sati) i tvrtku General Electric Hrvatska (12.15 sati).

ZAGREB - Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF uručit će službena vozila obiteljskim centrima Zagrebačke, Ličko-senjske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Vukovarsko-srijemske županije. Nabava automobila dio je programa "Za snažniju obitelj", kojim se želi osigurati bolji pristup uslugama socijalne skrbi za obitelji koje žive u udaljenim područjima a radi jačanja i širenja usluga za obitelji s djecom koje su u sustavu socijalne skrbi. Uvodno će se obratiti ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castilli (10 sati, ispred zgrade Ministarstva, Trg Nevenke Topalušić 1).

ZAGREB - "Izmjene GUP-a grada Zagreba - što povezuje Bandića, Kuščevića i HDZ", tema je konferencije za novinare Klub zastupnika SDP-a na kojoj će govoriti Gordan Maras (10.30 sati, dvorana Ivana Kukuljevića, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - U organizaciji Središnjeg registra osiguranika (Regos) bit će predstavljen sustav EESSI, za potrebe elektroničke razmjene podataka iz područja prava socijalne skrbi, koji donosi i promjene u načinu rada HZZ-a, HZZO-a, HZMO-a i Regosa. Program je osmislila Europska unija, a predstavljanju će prisustvovati i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić (11 sati, Matis Absolut lounge pokraj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Trg Stjepana Radića 3).

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić održat će konferenciju za novinare na temu Akti gradonačelnika (12,15 sati, Gradska uprava, dvorana 272, Trg Stjepana Radića 1).

BRAČAK - U Energetskom centru Bračak bit će potpisano Pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 11,30 sati, Bračak 4). Potpisat će ga župani 5 županija sjeverne i središnje Hrvatske: župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Bjelovarsko-Bilogorske županije Damir Bajs, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i župan Koprivničko-Križevačke županije Darko Koren. Supotpisnice žele time doprinijeti jačanju konkurentnosti i uravnoteženju regionalnoga razvoja, stvaranju naprednih i uspješnih regija, ostvarenju trajnog gospodarskog rasta, stvaranju preduvjeta za otvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta i rastu konkurentnosti.

SMILJAN - Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu i predstavnici nekoliko ministarstava, turističkih zajednica, udruga, županija i gradova potpisat će u centru Povelju o suradnji s čime će početi postupak certificiranja projekta "Nikola Tesla Network" pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe, da bi destinacije u Hrvatskoj vezane za Teslu postale dio europskih kulturnih ruta (12 sati). Time počinje i trodnevno obilježavanje 163. obljetnice rođenja Nikole Tesle (Smiljan 10. srpnja 1856. - New York 1943.). U utorak navečer na središnjem trgu u Gospiću održat će se priredba "TESLA POWER OF LIGHTS" u organizaciji tamošnje Turističke zajednice.