01. srpanj 2019.

Danas u Hrvatskoj - Stručni skup o investicijskom potencijalu turističkog zemljišta

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za ponedjeljak, 1. srpnja:

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora (HOK) će, u spomen na održavanje obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. godine, svečanom akademijom obilježiti Dan Komore. Tom prigodom će dodijeliti i najviša priznanja Komore obrtnicima koji su svojom aktivnošću dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija te promovirati nove majstore, njih 1.175, koji su položili majstorske ispite u proteklih godinu dana. Najavljeno je prigodno obraćanje predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović (12 sati, City Plaza Zagreb (dvorana Kornati), Slavonska avenija 6).

ZAGREB - Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) i Hrvatski izvoznici (HIZ) potpisat će sporazum o suradnji, a na temelju kojega će surađivati na područjima od zajedničkog interesa, kroz zajedničke inicijative i međusobno obavještavanje o aktivnostima koje doprinose unapređivanju poslovnog okruženja u Hrvatskoj i inozemstvu (10 sati, Fallerovo šetalište 22/IV)

OSIJEK - Konferencija za medije strukovne grupacije biljne proizvodnje i usluga u poljoprivredi sela pri HGK Županijskoj komori Osijek, koja između ostalog obuhvaća i mlinsko-pekarsku industriju. Tema konferencije su priprema za žetvu pšenice i ostalih ozimih kultura roda 2019. te Pravilnik o ugovornim odnosima u otkupu pšenice (11,30 sati, HGK Županijska komora, Europska avenija 13).

FUNTANA - Hrvatska udruga turizma (HUT) i tjednik Lider organiziraju stručni skup o investicijskom potencijalu turističkog zemljišta. Organizatori najavljuju da se na skupu očekuju i ministri državne imovine i turizma Goran Marić i Gari Cappelli te predstavnici Grada Pule i drugi, a s ciljem otvaranja konstruktivnog dijaloga o novom zakonskom rješenju za to zemljište (11 sati, Istra Premium Camping Resort, Grgeti 35).

ZAGREB - U sklopu manifestacije "Dani Moskve u Zagrebu" u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore (HGK) održat će se gospodarski forum "Zagreb – Moskva". Prisutnima će se uvodno obratiti predsjednik HGK Luka Burilović, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, ministar Vlade Grada Moskve Sergey Cheremin i veleposlanik Rusije u RH Anvar Azimov (10 sati, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - Otvaranje 16. Ljetne škole Podunavske rektorske konferencije (9 sati, Sveučilište u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske) u sklopu koje će do 7. srpnja predavanja održati znanstvenici s nekoliko sveučilišta iz regije (Pečuh, Zagreb, Sarajevo, Osnabrück) te stručnjaci iz nevladinih organizacija i istraživačkih instituta. Školu će otvoriti Sebastian Schäfer iz Instituta za podunavsku regiju i srednju Europu, a govorit će rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, rektorica Sveučilišta u Beogradu i predsjednica Podunavske rektorske konferencije Ivanka Popović te izaslanica gradonačelnika Zagreba Katarina Milković. Riječ je o projektu koji je započeo 2003. na inicijativu Instituta za podunavsku regiju i srednju Europu (IDM) i International House Pécs u svrhu promicanja regionalne suradnje mladih znanstvenika. Ljetna škola Podunavske rektorske konferencije (DRC) održava se svake godine na drugom sveučilištu s ciljem uspostavljanja mreže istraživača koji se bave pitanjima regionalne suradnje kao srednjoeuropske perspektive, a namijenjena je mladim znanstvenicima zainteresiranima za Podunavlje.

GOSPIĆ - Ličko-senjska Županijska skupština održat će sjednicu na kojoj bi iz šestog pokušaja trebala usvojiti proračun za tekuću godinu. Ured ličko-senjskog župana Darka Milinovića u srijedu je priopćio da su župan i predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić postigli dogovor o proračunu za 2019. godinu. Ostalo je otvoreno kako će se u proračun ugraditi više od 20 milijuna kuna vrijedni HDZ-ovi amandmani, ali dogovoreno je da će se "modalitet pronaći do petka" (14 sati, gradska vijećnica, Budačka 55).

ZAGREB - Tribina "Imamo li pravo na stan?" u sklopu međunarodne konferencije INURA (International Network for Urban Research and Action). Na tribini će o uzrocima i posljedicama krize priuštivog stanovanja te mogućim rješenjima govoriti domaći i međunarodni stručnjaci i aktivisti: Marko Aksentijević (Krov nad glavom, Beograd), Philipp Klaus (Kraftwerk 1, Zurich), Petra Rodik (Filozofski fakultet u Zagrebu), Ulrike Hamman (Kotti&Co, Berlin) i Iva Marčetić (Pravo na grad, Zagreb). Javna tribina dio je 29. međunarodne konferencije INURA (International Network for Urban Research and Action) koja okuplja brojne istraživače i aktiviste iz cijelog svijeta, a ove godine odvija se u Zagrebu u organizaciji Instituta za političku ekologiju i Prava na grad (18 sati, kino Tuškanac, Tuškanac 1).