Aktualno
StoryEditor

Danko Sučević: Na vidjelo izlazi netransparentnost i ove garniture u Agrokoru

27. Listopad 2017.

Usputna napomena Vladina povjerenika Ante Ramljaka na predstavljanju revidiranih financijskih izvješća Agrokora d.d. i konsolidiranih izvješća Agrokor grupe mogla bi značiti pokretanje lavine nezadovoljstva i, u najgorem slučaju, gašenje toliko važnih malih dobavljača i poljoprivrednika. Na pitanje Manuele Tašler iz Lidera koliko je do sada isplaćeno dobavljačima na osnovi starih dugova Ramljak odgovara da je većini vjerovnika koji su pristali nastaviti poslovati s Agrokorovim kompanijama prema jednakim uvjetima prema kojima su poslovali prije pokretanja postupka izvanredne uprave isplaćeno od 35 do 40 posto starih dugova, a onima koji su počeli primjenjivati nove uvjete isplaćeno je ne više od 15 posto. Na komentar Frenkija Laušića iz Slobodne Dalmacije da se to ‘računa kao avans‘ Ramljak odgovara: ‘Da, do nagodbe.‘

Kupovanje glasova malih dobavljača

Ne zna se je li malim dobavljačima isplaćen cijeli stari dug ili samo od 35 do 40 posto, nije se znalo da je dio ‘roll-upa‘ kupnja obveznica, ne zna se tko je uopće u ‘roll-upu‘, nije se znalo da su založena imovina i brendovi, još nije jasna uloga Knighthead Capitala, ne zna se što je Madison Pacific Trust Limited...

Te su dvije izjave u potpunoj suprotnosti s do sada javno predstavljenim činjenicama. Tako u srpnju izvanredni povjerenik izjavljuje da počinje isplata cijelog duga malim dobavljačima, a potkraj kolovoza Privremeno vjerovničko vijeće objavljuje da je ukupno plaćeni stari dug preciznih 1051,1 milijun kuna, od čega je sa 151,5 milijuna kuna stari dug za 2450 mikrodobavljača, obrta i OPG-ova plaćen u cijelosti, a preostalim iznosom plaćeni su stari dugovi malih, srednjih i velikih dobavljača. Prema tome, postavljaju se dva pitanja. Prvo je jesu li najmanjim dobavljačima plaćeni svi stari dugovi ili samo 35 posto. Drugo je, mnogo važnije, jesu li im plaćeni stari dugovi ili im je dan avans.

>>>Jutarnji list: Kreditori upravljaju ‘lex Agrokorom’

Znači, ako je mali dobavljač Štef prije pokretanja postupka izvanredne uprave potraživao 100.000 kuna od Konzuma, je li mu plaćeno 35.000 kuna ili 100.000 kuna te prikazuje li se ta uplata kao plaćanje duga ili kao avans? Na prvi pogled pitanje avansa nije važno. Koga briga ako se to knjigovodstveno evidentira kao otvoreno potraživanje od Konzuma i otvorena obveza za avans primljen od Konzuma ako je Štef dobio svoj novac! Nažalost, to može postati ključno pitanje za Štefa i sve ostale dobavljače kojima je plaćen stari dug, pogotovo ako je on doista gotovo potpuno plaćen. U najboljem slučaju nagodba će se postići početkom iduće godine i uključivat će odredbu da se malim dobavljačima dug otplaćuje u cijelosti, a ostalim se vjerovnicima dug umanjuje za određeni postotak ili pretvara u kapital. U tom će se slučaju dani avans prebiti s otvorenim potraživanjem i neće biti problema.

>>>Danko Sučević: Nema ‘plana B’ za Agrokor, bez nagodbe će u stečaj Ledo, Jamnica i Zvijezda

PMože se pretpostaviti da će ruske banke biti protiv vjerovničke nagodbe, za koju je potrebna dvotrećinska većina vjerovnika. To znači da ona visi na od tri do osam posto glasova malih dobavljača. Kupuje li se to avansom njihov glas kako bi se nadglasali Rusi?

U ovom je trenutku, međutim, potpuno neodgovorno prejudicirati ishod nagodbe. Ukupne tražbine nisu poznate, ne zna se kako će se vjerovnici podijeliti u skupine, ne zna se tko će biti članovi pravoga vjerovničkog vijeća koje će zastupati vjerovnike i aktivno sudjelovati u kreiranju nagodbe i, na kraju, ne zna se ni hoće li nagodba biti prihvaćena. Može se, naprimjer, pretpostaviti da će protiv nagodbe biti ruske banke koje, prema neslužbenim podacima, drže od 25 do 30 posto duga. Za nagodbu je potrebna dvotrećinska većina svih vjerovnika, što znači da visi na tri do osam posto glasova.

>>>Danko Sučević: Žao mi je, ali plaćanje starih dugova dobavljačima uništit će Agrokor

Ako se nagodba ne prihvati ili se odredi da se i malim vjerovnicima umanji potraživanje, onda će Štef morati vratiti cijeli avans ili dio njega! S druge strane, ako je Štefu plaćeno cjelokupno potraživanje, znači li to da Štef uopće neće sudjelovati u nagodbi? Da neće imati pravo glasa? To bi bilo u suprotnosti sa zakonom jer se tražbine utvrđuju na datum otvaranja postupka. Znači li to da će Štef moći glasovati za nagodbu iako više nema nikakvo potraživanje? Ili se uplatom tog avansa zapravo kupuje Štefov glas da se nadglasaju Rusi? Mnogo je otvorenih pitanja na koja se odgovori skrivaju.

Tko je PJT u Vjerovničkom vijeću?

Jednak obrazac ponašanja može se vidjeti na mnogim primjerima postupanja izvanredne uprave. Nije se znalo da je dio ‘roll-upa‘ kupnja obveznica, ne zna se tko je uopće u ‘roll-upu‘;  nije se znalo da su založena imovina i brendovi; govorilo se da će PwC provjeriti cjelokupno Agrokorovo poslovanje, a onda je samo revidirao izvješća koja je pripremila sadašnja uprava; još nije jasna uloga Knighthead Capitala – u subotu se najednom ustvrdilo da on uopće nije u Privremenome vjerovničkom vijeću, nego PJT; ne zna se što je Madison Pacific Trust Limited i tako dalje, i tako dalje.

>>>Todorić traži objavu ‘kriminalnog ugovora’ o zalogu Agrokorove imovine Madison Pacific Trustu

Željeli mi to ili ne, slučaj Agrokor postaje referentna točka za postupanje gospodarstvenika u budućnosti. Upravo je zato važno maksimalno etično i transparentno postupanje izvanrednog povjerenika i njegova  tima, ali i članova Vlade uključenih u rješavanje slučaja. Nažalost, čini se da izbjegavaju i mimoilaze propise, kao što je i uobičajeno u Hrvatskoj i kao što su se u Agrokoru ponašali i prije.

25. travanj 2024 21:46