Komentari
StoryEditor

Da je meni četiri godine vlasti…

15. Veljača 2024.
Lider, vlast
…prvo bih se četiri godine smisleno pripremao. Garancija neuspjeha je doći na vlast bez detaljno pripremljenog i razigravanog plana po svim pravilima kriznog menadžmenta kakav se primjenjuje kad se neki novi vlasnici spremaju preuzeti problematičnu tvrtku

Iz redova političara i onih koji ostrašćeno navijaju za ovu ili onu stranku nama kolumnistima često znaju spočitnuti da samo kritiziramo. Gdje su vam uvjerljivi prijedlozi što bi trebalo učiniti? Što biste savjetovali?

U dosta slučajeva kolumne zaista završavaju na mjestu kad bi trebalo reći što bi autori radili da je njima četiri godine vlasti. S obzirom na to da se kampanje uoči superizborne godine ubrzavaju, evo pokušaja.

Pobjeđuješ? Ne popravljaj!

HDZ-u vođenom predsjednikom stranke i premijerom Andrejom Plenkovićem nema se što savjetovati. Dokazali su da znaju kako osvajati izbore. Ako na jedan način pobjeđuješ, ne popravljaj! Bit je da potezima, poput imenovanja Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom, učvrstiš svoje biračko tijelo, uzmeš nešto glasova desnijim strankama i baš ne izazoveš uspavanu ekipu glasača da protestno izađe na izbore.

Nema se što savjetovati ni strankama kojima je jedini cilj da ulove koji mandat i da osvojeno što više monetiziraju kao koalicijski partneri narodski zvani žetončići. Jednako tako, savjete ne trebaju ni salonske revolucionarne stranke (SRS) čijim je vodstvima najvažnije da uđu u sabor i iz ugodne opozicijske hladovine, četiri godine tu i tamo zatraže ostavku premijera i prijevremene izbore.

Savjeti bi imali smisla samo za stranke čiji bi lideri ozbiljno željeli preuzeti vlast. Koji bi njima bio prvi savjet? Jednostavan je. Za uspješno i održivo preuzimanje vlasti (uz pretpostavku da se na izborima, kao crni labud, dogodila pobjeda) treba se smisleno pripremati četiri godine. Garancija neuspjeha je doći na vlast bez detaljno pripremljenog i razigravanog plana po svim pravilima kriznog menadžmenta kakav se primjenjuje kad se neki novi vlasnici spremaju preuzeti neku problematičnu tvrtku kojom su godinama vladali isti stari vlasnici.

Prvu od četiri godine pripreme za preuzimanje vlasti ozbiljna ekipa potrošila bi za desetosatni dnevni rad na samoobrazovanju. U Saboru, za folklorne, a beskorisne reakcije na poteze vlasti pred replikom Baščanske ploče dovoljno je uvesti dežurstva. Traženje ostavke premijera i zahtjeve za prijevremene izbore mogu deklamirati i političari početnici

Prvu od četiri godine pripreme za preuzimanje vlasti ozbiljna ekipa potrošila bi za desetosatni dnevni rad na samoobrazovanju. U Saboru, za folklorne, a beskorisne reakcije na poteze vlasti pred replikom Baščanske ploče dovoljno je uvesti dežurstva. Traženje ostavke premijera i zahtjeve za prijevremene izbore mogu deklamirati i političari početnici.

U drugoj godini lider stranke, u suradnji s najviše dva-tri pažljivo odabrana savjetnika, piše svoj manifest. Lider mora imati viziju, hrabrost i znanje. Sve drugo brzo završi u papazjaniji. Ima li više od tri prioriteta, kandidat za budućeg premijera pao je na ispitu. Prioriteti mogu biti različiti. Evo meni najdraže kombinacije: Prvo, rast i razvoj temeljen na izvozu roba s velikom dodanom vrijednošću; drugo, uspostava institucija sposobnih osmišljavati i upravljati razvojem; treće, osiguranje prihvatljive razine socijalne sigurnosti najranjivijima. I za svaki prioritet odrediti mjerljive ciljeve.

Sad bi odmah netko dao i četvrti prioritet. Demografsku obnovu npr., pa peti, šesti, sedmi… Ne. Lider mora biti čvrsto uz svoje prioritete. Pa na njima pobijediti ili propasti.

Nekoliko brzih pobjeda

Slijedi pet uobičajenih dijelova kriznog menadžmenta: proizvodno, kadrovsko, financijsko, organizacijsko i tehnološko restrukturiranje. Pojmovi su iz biznisa, ali se lako mogu prevesti na politiku. Primjera radi, kadrovsko restrukturiranje je možda i najvažnije kad novi menadžment dođe u posrnulu korporaciju. U slučaju Hrvatske d.d. to je izuzetno zahtjevan zadatak.

Naslijedit će se uspostavljena struktura, velikim dijelom stranačka, u kojoj ima dosta onih koji bi, da su poduzetnici, bili titulirani kao ‘kontroverzni‘.

Zato je u one četiri pripremne godine nužno imati savršen odjel za ljudske resurse. Koji bi prvog dana dolaska na vlast znao na koga u svakoj od pedesetak institucija računati (po ministarstvima i agencijama ima puno kvalitetnih kooperativnih kadrova koji svoj posao uzimaju kao profesiju, a ne samo izvršavanje stranačkih interesa). A koga po brzom postupku otpustiti. Pa makar ga sud za godinu-dvije vratio ili bi mu trebalo isplatiti visoku odštetu. Šteta koju bi takvi napravili u dvije godine bila bi višestruko veća od dosuđene odštete.

Krizni menadžment pod obavezno traži odlučan odgovor na otpore i pobune. Nova uprava mora u prvih nekoliko mjeseci ostvariti nekoliko brzih pobjeda. Od toga kako se novi menadžment pokaže odlučan prema prvopobunjenima, ovisit će mu sudbina. Jednom se ostavlja odlučan prvi dojam. Projekt nije za amatere i improvizatore.

27. travanj 2024 11:20