27. kolovoz 2016.

Davor Nađi: Što "kriju" izborni programi stranaka o izvoznoj konkurentnosti Hrvatske

Davor Nađi
Davor Nađi

Ovih dana smo već uglavnom upoznati s ekonomskih programima stranaka i koalicija koje izlaze na nadolazeće parlamentarne izbore. Imali smo i debatu između predsjednika dvije najjače stranke, a u kojoj se čak i pričalo o ekonomskim temama (koliko uspješno prosudite sami). Međutim, do sada još nismo imali pravu ekonomsku debatu u kojoj bi stručnjaci koji razumiju ekonomiju postavljali pitanja političarima i ekonomskim stratezima stranaka. Uglavnom se to svodilo na debate u kojima voditelji debata, a koji obično nisu ekonomski dovoljno educirani, postavljanju unaprijed definirana pitanja. Rezultat toga je bio da, iako je možda voditelj kvalitetan u svom svakodnevnom poslu, nije sposoban prepoznati nelogičnosti, neznanje i muljanja u odgovorima s područja ekonomije, te stoga gotovo u pravilu izostaju kvalitetna potpitanja koja bi ušla u srž problema i gledateljima debate pomogla da bolje razumiju koja opcija im nudi nešto kvalitetno i realno.

HDZ najavio gospodarski rast od pet posto i otpis duga blokiranim građana

Stoga sada imamo more obećanja u programima stranaka: smanjenja poreza na dohodak, PDV-a, uvođenja poreza na nekretnine, refinanciranja duga, smanjenja kamata, stotine tisuća novih radnih mjesta, rast minimalne plaće, rast mirovina, stabilan porezni sustav uz ovlast vladi da mijenja stopu poreza na dohodak kako im se prohtije… To su samo neki od primjera obećanja, ali ima ih još mnogo drugih. I u moru tih obećanja, sasvim je normalno da prosječan čovjek koji nije visokoobrazovan u području ekonomije teško može razlučiti što je od toga realno, a što nije (ako isključimo ona obećanja za koja se vidi iz aviona da nemaju veze s zdravim razumom), a rezultat toga je da se na kraju glasa prema tome s koliko samopouzdanja i demagogije pojedine opcije predstave svoje programe.

Milanović predstavio koalicijski program: Želimo rasteretiti cijenu rada kako bi pomogli poduzetnicima

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a: Nije problem u mentalitetu nacije, nego u vodstvu

Ali u ovoj kampanji konačno imamo priliku vidjeti nešto drugačije. Naime, 30. kolovoza će se održati debata pod nazivom „Izvozna konkurentnost Hrvatske u izbornim programima političkih stranaka“ gdje će se po prvi puta sučeliti ekonomski stratezi svih opcija koje imaju realne šanse proći izborni prag. I to u trajanju od puna 2 sata sa fokusom na vrlo bitnu ekonomsku temu kako bi rasprava mogla biti duboka i kvalitetna, te će političke opcije imati dobru priliku dokazati koliko su njihovi programi u tom području stvarno razrađeni i realno izvedivi. Ono što toj debati, barem po mome mišljenju, daje posebnu draž, je činjenica da je neki od ekonomskih stratega koji će se sučeliti su profesori na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a publiku će činiti studenti i ostali profesori i asistenti tog istog fakulteta, koji će u drugoj polovici debate također imati priliku postavljati pitanja. Upravo stoga vjerujem da će ovo biti odlična debata gdje će publika biti dovoljno kompetentna da prepozna nerealna obećanja, te temeljito propita sredstva financiranja, rokove, ciljeve i načine provedbe onih realnijih obećanja.

Predviđene teme u debati pokrivat će područja konkurentnosti, tržišta radne snage, porezne i fiskalne politike, privatizacije, mirovinskog sustava te regionalne, industrijske i monetarne politike. Siguran sam da su to teme koje bi morale zanimati svakog stanovnika ove zemlje.  Debata će se održati u utorak, 30. kolovoza 2016., u Novinarskom domu (Perkovčeva ul. 2, 10 000 Zagreb) s početkom u 12:00 sati. Predizborno sučeljavanje organizirano je u sklopu znanstvenog projekta "Uloga strukturnih reformi u poticanju vanjske konkurentnosti zemalja Europske unije" (voditelj: prof. dr. sc. Boris Cota) financiranom od strane Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ-a br. 5476) u suradnji HND-om, uz velik doprinos asistenata s EFZG-a poput dr. sc. Lucije Rogić Dumančić.

Mišljenja sam da je ova debata puno bitnija od one između Milanovića i Plenkovića, jer će se ovdje moći mnogo detaljnije i znatno dublje analizirati predizborna obećanja političkih opcija koje imaju direktan efekt na život svakog stanovnika ove zemlje. Nadam se samo da neće biti previše političke korektnosti, kako među predstavnicima političkih opcija, tako i sa strane profesora EFZG-a koji će imati priliku postavljati pitanja iz publike. U svakom slučaju, iznimno mi je drago da je tema izvozne konkurentnosti konačno došla na red u predizbornim sučeljavanjima. A sada pričekajmo 30. kolovoza da vidimo kakve ćemo odgovore dobiti.