12. siječanj 2017.

Davos: Nužna je hitna reforma kapitalizma

Ivana Tarnaj
Ivana Tarnaj

Hitno treba reformirati samu bit kapitalizma, kako bi se odgovorilo na rastuću privlačnost populističkih pokreta diljem svijeta. Zaključak je to Svjetski gospodarskog foruma održanog u Davosu.

Veći ekonomski rast je nužan, ali nedovoljan kako bi se izliječile frakture u društvu, koje su postale još očiglednije nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a i odluke Velike Britanije da izađe iz Europske unije.

>>>Uspon Trumpa označava pad globalizma i slobodne trgovine

Politički i ekonomski stručnjaci složili su se s dva obilježja doba u kojemu živimo, a odnose se na velike razlike u osobnim prihodima i raspodjeli bogatstva.

Kao primjer sve većeg jaza, čelnici Svjetski gospodarskog foruma istaknuli su porast direktorskih i menadžerskih plaća na samom vrhuncu ekonomske krize, tijekom koje je većina stanovništva jedva "sklapala kraj s krajem".

- To ukazuje na potrebu redefiniranja značaja ekonomskog rasta, međutim porast populizma usmjerenog protiv establišmenta sugerira da smo propustili trenutak kad smo trebali reagirati na frakture u društvu: reformiranje tržišne ekonomije utemeljene na osnovnim idejama kapitalizma, stoga, također mora biti na našoj listi prioriteta - rečeno je u Davosu.

>>>Bruegel: U 2017. glasači će presuditi političarima i liberalnoj demokraciji

- Kombinacija ekonomske nejednakosti i političke polarizacije dodatno pojačava globalan rizik te slabi socijalnu solidarnost na kojoj počiva legitimitet naših političkih i ekonomskih sustava - istaknuto je.

Svjetski ekonomski kongres istaknuo je 4 glavne smjernice nužnih promjena:

  • kapitalizmu je potrebno dugoročno planiranje
  • priznati značaj identiteta i jačanje inkluzivnosti u političkim organizacijama
  • ukolniti rizike i istražiti mogućnosti koje pružaju nove tehnologije, poput automobila bez vozača
  • ojačati suradnju na globalnoj razini

Ukoliko se razlozi za procvat populističkih pokreta ne uklone "mainstream" političke organizacije i pokreti naći će se na postojanom udaru čija bi posljedica mogla biti preokret u procesu globalizacije, rečeno je. Također, odbačeno je mišljenje "populista" da je globalizacija odgovorna za gubitak tradicionalnih radnih mjesta, već je naglašeno da je na te procese veći utjecaj imala primjena i razvoj tehnologija.

- Izazovi u socijalnoj koheziji s kojima su suočeni politički čimbenici ne koincidiraju slučajno sa iznimno remetilačkom fazom tehnoloških promjena - stoji u izvješću iz Davosa.

>>>Carney upozorio na ‘gubitak vjere u slobodna tržišta‘

U dvanaestom po redu Izvješću o globalnim rizicima, također su navedeni i zaključci vezani uz klimatske promjene, rastuću cyber neovisnost i probleme nastale zbog starenja stanovništva. Cjelokupno izvješće prenosi Associated Press.