Aktualno
StoryEditor

DIP: Prvo obilježavanje Svjetskog dana izbora

01. Veljača 2018.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u četvrtak, 1. veljače, po prvi put obilježava Svjetski dan izbora, čime se pridružuje ostalim članicama Udruženja europskih izbornih dužnosnika (ACEEEO), koji taj Dan obilježavaju svake godine prvog četvrtka u veljači.

Svjetski dan izbora obilježava se unatrag desetak godina, a ideja o obilježavanju potekla je s Konferencije svjetskih izbornih dužnosnika koja je 2005. održana u Mađarskoj s porukom o nužnosti jačanja demokratskih izbornih procesa širom svijeta.

>>> DIP: Do 1. ožujka dostaviti i objaviti godišnje financijske izvještaje

Informiranje javnosti o novim dostignućima u provedbi izbora, poticanje mladih da izađu na izbore, skretanje pozornosti parlamentima, vladama i političarima na njihovu ulogu u promicanje kulture demokracije, neki su od ciljeva Svjetskog dana.

Članice ACEEEO-a obilježavaju ga na različite načine - predavanjima za studente i srednjoškolce, tematskim konferencijama, seminarima i radionicama o izbornim pitanjima, otvorenim danima u uredima...

Pripreme za izbornu 2019. godinu

DIP će to učiniti pripremama za izbornu 2019. godinu. Iako se ove godine ne održavaju redovni izbori, DIP se već susreo s pitanjima građana o izborima u 2019., pa će na svojim mrežnim stranicama, u rubrici Ususret izborima 2019., objaviti najčešća pitanja i odgovore.

Hrvatsku, naime, u 2019. čekaju predsjednički izbori, izbori za Europski parlament te izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u općinama, gradovima i županijama. Iz DIP-a najavljuju i druge aktivnosti u ovoj godini. Nastavit će aktivnosti na izradi jedinstvenog izbornog zakona i zadržati proaktivnu ulogu u radnim grupama kojima je cilj izrada (pojedinačnih) izbornih zakona ili njihove izmjene i dopune.

>>> Google: Hrvate u 2017. od pojmova najviše zanimao DIP, a od događaja izbori

Redovito će nadzirati financiranja političkih aktivnosti, ove godine redovni nadzor provodi nad oko 1.800 subjekata.

DIP je u prošloj godini započeo razvoj softverske aplikacije koja će subjektima nadzora omogućiti jednostavniju dostavu financijskih izvješća i njihovu objavu na jednom mjestu – mrežnim stranicama DIP-a. Rad na toj aplikaciji nastavlja i ove godine, a krajnji je cilj njezina puna primjena u provedbi nadzora financiranja izborne promidžbe i redovnog nadzora u 2019. godini.

03. svibanj 2024 15:00