Aktualno
StoryEditor

Direktor Chengwei Capitala mladima u RH: Kina nudi brojne poslovne prilike, samo treba krenuti

21. Svibanj 2019.

Na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta održan je Novi europski forum mladih 16+1 (New Europe Business Forum 2019: 16+1 Youth Forum) s ciljem uključivanja mladih i njihovo poticanje na veću suradnju s Kinom.

Hrvatska je nedavno bila domaćin dubrovačkog summita Kine i 16 zemalja Europe, a 16+1 Youth Forum nastavak je tog summita i međudržavne suradnje. Vizija 16+1 foruma za mlade jest da postane euroazijska platforma za povezivanje mladih lidera iz 16+1 država članica te da ih pripremi i potakne na iskorištavanje prilika koje će proizaći iz europsko - kineske suradnje.

Glavni govornik Europskog forma mladih 16+1 je Erik X. Li, utemeljitelj i izvršni direktor Chengwei Capital, koji se školovao u SAD-u na prestižnim fakultetima Berkley i Stanford, a za Lider je izjavio da je platforma mladih 16+1, važan forum kojem je cilj ekonomski povezati mlade europskih zemalja inicijative 16+1 sa kineskim poduzetnicima i kineskim gospodarstvom.

- Mislim da je upravo suradnja mladih najzanimljiviji dio cijele inicijative 16+1 jer obećava mogućnosti dugotrajne suradnje mladih Europe sa Kinom. To možemo postići kroz studentske razmjene koje su ujedno i izravne razmjene znanja, koje će poslužiti u snažnijem povezivanju znanstvene zajednice, ali i potaknuti poduzetničke kontakte. Svrha ovog foruma je povećati participaciju mladih u inicijativi 16+1 uključiti ih u razmjenu ideja, poduzetničke programe, jer Kina nudi velike poduzetničke mogućnosti, kako za poticanje i razvoj posla u Hrvatskoj tako i za razvoj posla u Kini - izjavio je za Lider Erik X. Li.

Dodao je i da je Hrvatska kasno pristupila inicijativi, jer su mnoge zemlje, primjerice, Poljska i Mađarska, već izgradile dobre poslovne odnose sa Kinom, studenti su često viđeni na doktorskim studijima u kineskim sveučilištima i sl.

- Preporuka mladima je, dođite i započnite biznis sa Kinom! Kina je najveće tržište na svijetu i najveći industrijski proizvođač na svijetu. Moja poruka mladima Hrvatske je, povežite se sa Kinom, preko ambasade ili, još bolje, izravno, istražite potencijalne partnere putem interneta i stupite sa njima u kontakt, javite im se, ako imate ideju na koji način možete uspostaviti suradnju, sigurno ćete napraviti dobar posao sa Kinom. U Kini možete prodavati hrvatska vina, maslinovo ulje, možete ponuditi suradnju na području kulture, turizma, Kina je naveće digitalno tržište, dobrodošle su suradnje iz svih područja jer Kina je najveće brzorastuće tržište na svijetu, postoje brojne poslovne mogućnosti, samo treba krenuti - poručio u ekskluzivnoj izjavi za Lider Eric X. Li.

U inicijativi 16+1, uz Hrvatsku su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka republika, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija, a osnovana je na poticaj kineske vlade kako bi se povećale investicije, produbila suradnja na području transporta, financija, znanosti, obrazovanja i kulture.

16+1 Youth Forum ima za cilj okupiti najbolje mlade talente iz 16+1 država članica i izgraditi platformu za suradnju, razmjenu ideja i promociju održivog razvoja. Kako navode organizatori, 16+1 Forum će promovirati Euroazijsku suradnju izgradnjom dugoročnih partnerstava između polaznika. Mladi lideri bit će izabrani iz raznih područja, iz akademske zajednice, korporativnog svijeta, poduzetništva, nevladinih organizacija, politike i drugih područja života.

26. travanj 2024 07:46