Korona i biznis
26. srpanj 2019.

Dobit Adris grupe 181 milijun kuna; Vlahović: Isplati se ulagati umjesto rentati prošlost

 Adris grupa je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila 181 milijun kuna neto dobiti, što je za jedan posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su prihodi porasli, objavili su u petak iz te tvrtke.

U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 2,87 milijardi kuna, što je rast za četiri posto. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 2,46 milijardi kuna i za 11 posto veći su od prošlogodišnjih.

Utjecaj rasta amortizacije u prvih šest mjeseci iznosi 47 milijuna kuna, što je posljedica snažnih investicijskih i akvizicijskih aktivnosti u protekloj godini, navodi se u priopćenju.

Croatia osiguranje i nadalje ima vodeću poziciju na hrvatskome tržištu s ukupnim udjelom od 29,4 posto, a u prvih prvih šest mjeseci grupa je ostvarila neto dobit u iznosu od 208 milijuna kuna.

Maistra, uključujući i dubrovački hotel Hilton, ostvarila je jedan posto veću prodaju smještajnih kapaciteta, uz povećanje prosječne cijene od 13 posto, a poslovni prihodi iz redovnog poslovanja veći su za 15 posto.

Iz Adrisa podsjećaju da je početkom travnja otvoren Grand Park Hotel Rovinj, čime je dovršeno uređenje zone Monte Mulini, jedne od najluksuznijih turističkih zona na Jadranu.

U uređenje zone kojom je Rovinj preoblikovan u luksuznu turističku destinaciju, Adris je uložio 1,5 milijardi kuna, navodi se.

Također se ističe kako i u ovoj godini Maistra ulaže znatna sredstva u kampove, a investicije najvećim dijelom obuhvaćaju ulaganje u prateću infrastrukturu te podizanje kvalitete zajedničkih sadržaja kampova.

Ukupna planirana ulaganja u 2019. godini u turističkom dijelu Grupe iznose oko 300 milijuna kuna.

HUP-Zagreb, prošlogodišnja Adrisova akvizicija i tvrtka koja pridonosi jačanju turističkog dijela Grupe, ostvarila je jedan posto veće poslovne prihode u prvom polugodištu.

Broj prodanih jedinica niži je za četiri posto, uz rast cijena od šest posto. Prognoze za drugi dio godine pokazuju daljnji rast prihoda i operativnog rezultata poslovanja.

U tijeku je i završna faza procesa poslovne integracije tvrtke HUP-Zagreb u turistički dio Grupe s ciljem korištenja operativnih sinergija i ekonomije razmjera, navodi se.

Tvrtka Cromaris je u prvih šest mjeseci ostvarila neto dobit iz redovnog poslovanja od 12,2 milijuna kuna, što je za 44 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

U promatranom je razdoblju ostvarena prodaja od 4.334 tone, što je rast za 16 posto. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 18 posto.

Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 81 posto prodanih količina i 83 posto prihoda od prodaje.

Prognoze za drugi dio godine ukazuju na zadržavanje trenda dvoznamenkastog rasta količinske prodaje i prihoda. U 2019. godini Cromaris će dostići razinu prodaje od gotovo 10.000 tona ekvivalenta svježe ribe, navodi se.

"Rezultati naših tvrtki i Adris grupe u cjelini najbolja su potvrda ustrajnog provođenja strategije dugoročnog rasta i razvoja temeljene na ulaganjima, integriranju novih znanja i novih tehnologija u svoje poslovanje. Umjesto rentanja svoje prošlosti, uvjereni smo da ima smisla ulagati, stvarati nove poslove i slijediti načela poslovne izvrsnosti", poručio je u priopćenju predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović.