Aktualno
StoryEditor

Dobit HPB-a u trećem tromjesečju anulirala gubitak zbog Agrokora

24. Listopad 2017.

Hrvatska poštanska banka u trećem tromjesečju 2017. ostvarila je dobit od 63.2 milijuna kuna čime je u potpunosti anuliran polugodišnji gubitak povezan s rezervacijama za Agrokor i povezanim osobama u iznosu od 193.5 milijuna kuna.

Na konferenciji za novinare rečeno je kako usprkos kapitalnim ograničenjima rastu tržišni udjeli u kreditima i depozitima. Predsjednik uprave HPB-a Tomislav Vuić na konferenciji je kazao da je ostvaren rast neto kamatnih prihoda u iznosu od 6 posto, prihodi od naknada i provizija veći su za 3.6 posto, a tržišni udjeli rasli su koliko je to dopuštala adekvatnost kapitala koja po prvim preliminarnim izračunima iznosi oko 17.5 posto.

>>>Vuić i Medved potpisali protokol za povoljnije kreditiranje hrvatskih branitelja

- U tijeku je proces dokapitalizacije za koji se nadamo da ćemo ga završiti do kraja godine. Drugi važan projekt je dubinski pregled Jadranske banke zbog potencijalnog preuzimanja, što ide u skladu s planom i vjerujem da ćemo do kraja godine donijeti odluku. Reorganizirali smo Sektor poslovanja s gospodarstvom kojeg smo podijelili na dva dijela – prvi dio čine mali i srednji poduzetnici, a drugi poduzeća s prihodima većim od 250 milijuna kuna. Kroz daljnju specijalizaciju ćemo postići još bolji rezultat, objasnio je Vuić.

Operativna dobit za devet mjeseci iznosi 276.3 milijuna kuna, odnosno 15.1 milijun kuna manje nego u istom razdoblju lani, kada su ostvareni efekti od prodaje vrijednosnih papira. Eksterni faktori ograničavaju profitabilnost, a HPB ostvaruje interna poboljšanja snižavanjem operativnih troškova.

>>>Zainteresiran za kupnju HPB dubinski snima poslovanje Jadranske banke

Zahvaljujući povećanju broja klijenata narasli su prihodi iz osnovnog poslovanja, broj novootvorenih tekućih računa građana u devet mjeseci iznosi gotovo 25 tisuća, dok broj novootvorenih poslovnih računa je veći od 1 200.

Kapital Banke je u 2017. povećan za 1.1 posto, te sada iznosi 1.9 milijardi kuna, a pokrenut je proces pribavljanja svježeg kapitala kako bi se omogućio dalji održiv rast.

28. travanj 2024 02:47