Aktualno
StoryEditor

FOTO: Donacijom Siemensa studenti Fakulteta kemijskog inženjerstva dobili novi laboratorij

09. Lipanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Studenti Kemijskog inženjerstva i tehnologije dobili su novi laboratorij za praktičnu nastavu u sklopu Zavoda za mjerenje i automatski vođene procese. Taj je laboratorij studentima i budućim inženjerima bitan jer im ilustrira proizvodne procese u industrijskim pogonima u kojima će veliki broj od njih 120, koliko ih godišnje prođe kroz Zavod, po završetku fakulteta potražiti posao.

- Dobili smo kompletnu opremu, hardver i softver, vezanu za vođenje procesa i automatizaciju. Studenti u ovom laboratoriju mogu provoditi vježbe, upoznati se sa sustavima koji se koriste u industriji, te svim metodama vođenja procesa. Drugim riječima, dobili su realnu praksu koja će ih učiniti spremnijima za tržište rada, rekao je na svečanosti otvorenja laboratorija, asistent Zavoda za mjerenje i automatski vođene procese, Ivan Mohler.

Dekan fakulteta, Bruno Zelić, zahvalio je predstavnicima Siemensa, ali i Ine, Plive i Petrokemije, na doprinosima u radu Fakulteta.

- Riječ je o investiciji vrijednoj pola milijuna kuna. Od toga, Siemens je osigurao opremu u vrijednosti 350 tisuća kuna, a fakultet je osigurao dodatnih 150 tisuća kuna, istaknuo je Zelić.

- Cilj nam je da studente dobro upoznamo sa procesima koji se odvijaju u postrojenjima. surađujemo sa industrijom, većina naših diplomskih radova završava u industriji. Radimo i projekte za pojedine tvrtke. Pomoću ovog laboratorija podučavati osnovne i napredne metode vođenja procesa, dijagnostiku, modeliranje, optimiranje - rekao je predstojnik Zavoda, Nenad Bolf.

>>>Siemens svečano obilježio 130 godina poslovanja u Hrvatskoj

- Vrlo je važno educirati i akademsku zajednicu sa novim tehnologijama, ići u korak sa trendovima koje nameće Industrija 4.0 (tag), pokušati ih implementirati u Hrvatskoj. Digitalizacija već duže vrijeme traje, a slijedeća je faza virtualizacija, umjetna inteligencija, prelazak u cyber svijet. Nužna je povezanost tehnoloških kompanija, kakav je Siemens, akademsku zajednicu i industriju. Povezanost gospodarstva i investicije poput ove su važne za razvoj inovacija - ocijenio je predsjednik Uprave Siemensa Mladen Fogec.

27. travanj 2024 04:20