08. prosinac 2017.

Donesen zakon za sanaciju gubitka 49 posto vode u vodoopskrbi, sprječavanje poskupljenja

Hrvatski sabor većinom je glasova izmijenio Zakon o financiranju vodnog gospodarstva koji bi dugoročno trebao riješiti problem gubitaka vode u vodoopskrbnoj mreži, odnosno svesti ga na razinu tehnički prihvatljivog te spriječiti poskupljenje vode krajnjim korisnicima.

Intencija je zakona da se ne poveća cijena vode, tumačio je ranije Vladin predstavnik Mario Šiljeg, navodeći kako bi se, kad se zakon ne bi donio, vodu moralo naplaćivati po zahvaćenim, a ne isporučenim količinama. Budući da trenutno imamo gubitke od 49 posto, to bi bio enormni udar na hrvatske građane, rekao je Šiljeg.

>>>Ćorić: Nema poskupljenja vode

Gubici vode u vodoopskrbnom sustavu stalno rastu i u 2016. iznosili su 49 posto od ukupno zahvaćene vode. Za aktivnosti na smanjenju tih gubitaka, u idućoj je godini planirano 100 milijuna kuna.

Vladin predstavnik, a potom ni Sabor nije prihvatio amandman Odbora za poljoprivredu da lokalne jedinice naplaćene naknade za uređenje voda doznačuju na račun Hrvatskih voda mjesečno, a ne tjedno kao sada.

Model, koji postoji 12 godina, pokazao se uspješnim, mjesečno doznačivanje predstavljalo bi udar na likvidnost Hrvatskih voda, rekao je Šiljeg.

Sabor je u drugo čitanje poslao izmjene Zakona o vodama.